İnfografik: İnternet 'Yasa'kları Ne Getiriyor?
İnternet sitesinin kapatılmasını yargıdan alıp Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’na devreden yasa Meclis’ten geçti. Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Macaristan gezisinden döner dönmez onayladı ve eleştiri yağmuruna tutuldu. Gül, “İki konuda söz aldım değiştirilecek denildiği için onayladım” dese de twitter’da izleyenler takip etmeyi bırakma (unfollow) protestosu başladı. Yüzbine yakın kişi Gül’ü takipçi listesinden çıkardığı haberleri yapıldı. Ardından yeni açılan hesapların Gül’ü takip etmeye başladığı ve kan kaybını durdurulmaya çalışıldığı haberleri geldi.
Uzun lafın kısası yasa Gül’ün dediği gibi Meclise döndü. Beklenildiği gibi iki maddede değişiklik için karar alındı. Ancak derde derman mı tartışılır. En çok tartışılan erişimin mahkeme kararıyla engelleme hakkının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın eline geçmesi maddesi korundu. Sadece erişim kararını verecek kurul (adı Erişim Sağlayıcıları Birliği olacak) 24 saat içinde erişim kararıyla ilgili SULH CEZA MAHKEMESİNE gitme şartı getirildi. Yani yine erişimi Kurul engelleyecek ve bunun peşine mahkeme kararı takılacak.
Bir diğer önemli itiraz ise trafik bilgilerinin 2 yıl saklanması konusundaydı. Burada da İnternet Servis Sağlayıcıları (Örnek TTnet, Superonline, DSmart Online) büyük bir maliyetin altına giriyordu. Üstelik saklamanın ne detayda olacağı belli değildi. Eleştiri; 2 yıl boyunca bir kullanıcının hangi sitelere girdiği, neleri okuduğu hatta cep telefonuna indirdiği içeriğin bile izlenmesine olanak tanımasıydı. Yeni halinde, İÇERİK DEĞİL SADECE HANGİ SİTELERE GİRİLDİĞİNE YÖNELİK SÜRE/TARİH GİBİ BİLGİLERİN isteneceği. Örneğin, cep telefonunda ayrıntılı fatura istendiğinde nasıl sadece numara, saat ve süre bilgisi veriliyorsa burada da benzer uygulama olacağı belirtiliyor. Ancak halen kafa karışıklığı sürüyor.
Çıkan yasadan bazı önemli unsurlar şöyle:
İnternetteki içerikler sayfa bazında engellenebilecek. Yani internet sitesi yerine internet sayfaları erişime engellenebilecek. Böylece bir tweet veya YouTube videosu engellenecek, ancak söz konusu sitedeki diğer içerikler görüntülenmeye devam edebilecek.
Yasanın getirdiği en önemli (ve kritik) konu Erişim Sağlayıcılar Birliği… Bu birlik bir çatı örgütü olacak ve tüm mobil ve sabit internet servis sağlayıcı şirketleri bu çatı örgütünün üyesi olacak. İşte bu birlik TİB veya Bakanlık tarafından alınan engelleme kararını 4 saat içinde uygulamaya geçirecek. Buna ek olarak Erişim Sağlayıcılar Birliği, abonelerin internet trafiği bilgilerini 2 yıl boyunca tutacak. (Yeni halinde Sulh Ceza Mahkemesinden 24 saat içinde karar çıkarma zorunluluğu getirildi)
Özetle 34 milyonu aşan internet abonesinin internette hangi sitelere girdiği veya akıllı telefonlardan hangi uygulamaları kullandığı tespit edilebilecek.
Filtreleme sayesinde internet abonelerinin profilleri oluşturulabilecek. Bu çalışmalar internet servis sağlayıcıların üzerine ek bir maliyet yükleyecek. Söz konusu sistem internet hem pahalandıracak hem de yavaşlatacak
Bu arada TİB veya Ulaştırma Bakanlığı tarafından engellenen internet içeriklerinin kaldırılabilmesi için site sahiplerinin veya kullanıcıların yargıya gitmesi şart olacak. Eğer mahkeme engellenen içeriği suçsuz bulursa yasak kaldırılacak.
Bu arada yasa taslağında yer alan maddeye göre engellemeler artık IP adresi üzerinden yapılacak. Halihazırda DNS ayarlarını değiştirerek siteye başka kapıdan girilebiliyordu. İşin içine IP adresi yasağı girince farklı yöntemler bu işi çözemeyecek.
http://manset.at/infografik-internet-yasasi-son-degisiklikler-eklendi/#sthash.lMl8ZDWE.dpuf
YORUM YAZIN