Freedom House: AKP Eleştiriye Tahammülsüz, Türkiye "Otoriteryen" Bir Ülke
Uluslararası İnsan Hakları ve Basın Özgürlüğü Kuruluşu Freedom House, Türkiye'de basın özgürlüğü konusunda bir rapor açıkladı.
Kuruluş temsilcilerinin, Ankara'da düzenledikleri basın toplantısında duyurdukları "Demokrasi Krizi: Türkiye'de Yolsuzluk, Medya ve Güç" başlıklı raporda, Gezi direnişi ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından yaşanan gelişmeler ve basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmeler yer alıyor.
Kuruluş yetkililerinin Kasım ayında Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hükümet, muhalefet ve medyadan bir dizi isimle görüşüp kaleme aldıkları raporda, medyanın ciddi baskı altında olduğu, baskıların 17 Aralık sonrası arttığı belirtildi.
Rapora göre, AKP Hükümeti, medya üzerinde baskı kurmak için gözdağı veriyor, toplu işten çıkartma gibi yöntemler kullanıyor. Raporda, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kendisini eleştiren gazetecilere sürekli saldırmaya devam ediyor" denildi.
HÜKÜMETİN EN BÜYÜK KOZU EKONOMİK İLİŞKİLER
Raporda, hükümetin medya üzerinde sıklıkla kozlarını kullanarak hükümetin icraatlarıyla ilgili kamusal tartışmayı sınırladığı, hükümetin iddialarına karşı çıkan gazeteci ve medya patronlarının cezalandırıldığı ifade edildi. Hükümetin medya üzerindeki en büyük kozu ise ekonomik ilişkileri. Raporda, hükümete yakın olan medya kuruluşları milyar dolarlık sözleşmeler imzalarken, hükümeti eleştiren yayın sahibi holdinglerin ise vergi soruşturmalarına ve yüksek cezalara mahkum edildiği kaydedildi.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)'nın birçok gazeteciyi dinlemesine de raporda yer verildi.
Raporda, ayrıca en az 59 gazetecinin Gezi direnişi nedeniyle işini kaybettiği, 17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla da işlerini kaybeden köşe yazarları olduğu belirtildi.
Tutuklu gazetecilere de yer verilen raporda, çoğu Kürt medyasından olmak üzere onlarca gazetecinin cezaevlerinde olduğu, hükümetin mahkeme salonlarını gazetecilerin peşinden gitmek için kullandığı belirtildi. Raporda, "Uluslararası kamuoyundan gelen eleştirilere rağmen hakaret Türk Ceza Kanunu'nda hala suç" denildi.
Raporda, Başbakan Erdoğan ile Bülent Arınç arasındaki geriliminde, Başbakan'ın "Biz aramızda çözeriz" sözlerinin, ertesi gün 6 gazetenin manşetinde yer aldığına da dikkat çekildi.
Raporda, internete sansür getiren yasa tasarısı da eleştirildi.
ANA AKIM MEDYA KENDİ GÖLGESİNDEN BİLE KORKUYOR
Raporda NTV Tarih'in kapatılmasına ilişkin ise "Bu derginin kapatılması ana akım medyanın kendi gölgesinden nasıl korktuğunun bir göstergesi" değerlendirmesi yer aldı.
AKP ELEŞTİRİYE TAHAMMÜLSÜZ
Raporda, şu tespitler yer aldı:
-AKP hükümeti Türkiye vatandaşlarının haber alma özgürlüğü ve sağlıklı bir kamusal tartışma yürütme hakkını görmezden geliyor.
-Sorunun kalbinde daha özgürlükçü bir ortam yaratma sözüyle iktidara gelen hükümetin eleştiriye tahammülü yok.
-Referandumdan başarılı çıkan ve parlamentonun çoğunluğuna sahip olan AKP hala daha devletin elinde tuttuğu keyfi iktidarı reddetmiş değil.
-Türkiye otoriteryen bir ülke.
ÖNERİLER
Raporda, Türkiye'den ifade özgürlüğünü tehdit eden yasalarda düzenleme yapması, ihale uygulamalarında Avrupa standartları ve uluslararası standartlarla uyum sağlaması, basına yönelik tüm tehdit ve baskıların sona ermesi istendi.
YORUM YAZIN