Header Ads

TÜBİTAK Odatv Raporunu Açıkladı: Virüs Var Ama..

Odatv  davasında 7 aydır beklenen TÜBİTAK raporu mahkemeye ulaştı. 3 uzmanın imzasını taşıyan rapor 339 sayfa.  3 ayrı bilgisayarda inceleme yapan TÜBİTAK, bilgisayarlarda virüs tespit edildiğini ancak, davaya konu olan belgelerin virüsle yerleştirildiğine dair bir tespitlerinin bulunmadığını belirtti.

Gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık ve Soner Yalçın'ın da yargılandığı Odatv davasında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, TÜBİTAK'tan istediği rapor 7 ay sonra mahkemeye ulaştı. Odatv davasının görüldüğü İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı sanık ve avukatların "dava dosyasında yer alan belgelerin virüs yoluyla sanıkların bilgisayarlarına gönderildiği iddiasını" incelemek üzere TÜBİTAK'tan rapor alınmasına karar verdi. Bu kararın ardından mahkeme TÜBİTAK'a yazı yazarak bilirkişi görevlendirmesini istedi.

Mahkeme, 28 Ocak'ta verdiği karar ile "Belgelerin virüs yoluyla Odatv bilgisayarlarına yüklenip yüklenilmediğine" ilişkin rapor hazırlanmasına hükmetti. Raporun gecikmesi üzerine mahkeme, TÜBİTAK'a 2 ay önce yazı yazdı. Mahkemenin yazısında "söz konusu raporun bir an önce hazırlanması" istendi.

Mahkemenin acele hazırlanmasını istediği rapor, 7 ay sonra mahkemeye ulaştı. TÜBİTAK'a bağlı 3 bilirkişi tarafından hazırlanan 339 sayfalık raporda Odatv'ye ait 1 bilgisayar ile sanıklar Barış Pehlivan veMüesser Yıldız'a ait toplam 3 bilgisayar incelendi. Raporda mahkeme tarafından incelenmesi istenilen bilgisayarlarda yapılan inceleme sonucu virüs tespit edildiği belirtildi. Ancak TÜBİTAK, davaya konu olan belgelerin virüs yoluyla bilgisayarlara girdiğine dair bulguların tespit edilmediğini belirtti Raporun, mahkeme heyeti tarafından incelemeye alındığı öğrenildi.

 AVUKAT ERSÖZ:  RAPOR SUÇLAMALARIN ÇÖKMESİNE NEDEN OLACAK DÜZEYDE

Raporu inceleyen sanık Barış Pehlivan ’ın avukatı Hüseyin Ersöz, Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nda basın açıklaması yaptı. “Mevcut rapor, isnat edilen tüm suçlamaların çökmesine neden olacak düzeydedir" diye sözlerine başlayan avukat Ersöz, “Raporda bizim ileri sürdüğümüz ve savunmalarımızda ifade ettiğimiz söz konusu dijital dokümanların manipülatif olduğu, bilgisayar korsanlığı ürünü olduğuna dair çok önemli tespitler yer alıyor. Sonuç kısmında en önemli husus, isnatlara dayanak olarak kabul edilen dijital dökümanların sanıklar tarafından oluşturulmadığı ve değiştirilme işlemi yapılmadığı tespiti yer alıyor" dedi.

İnceleme sonucunda, bilgisayara ciddi anlamda zarar verebilecek yazılımların tespit edildiğini ifade eden Ersöz, “Bu yazılımlar da, söz konusu dijital dökümanların bilgisayar korsanlığı yoluyla bu bilgisayarlara yüklenmiş olabileceği bir değerlendirme içeriyor.Bu dökümanlar müvekkillerimizin özgürlüğünün uzun süredir kısıtlanmasına neden olmuştur. Mevcut gelen rapor isnat edilen tüm suçlamaların çökmesine neden olacak düzeydedir. Bu sebepten dolayı yarın müvekkillerimizin tahliyesini talep edeceğiz" diye konuştu.

(Cumhuriyet-Radikal)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.