Header Ads

Yunanistan'da Göstericiler Akropolis'i İşgal Etti

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, hükümetin AB ve IMF'den yeni yardım karşılığında almayı kararlaştırdığı ekonomik önlemleri protesto eden bir grup gösterici ülkenin sembolü tarihi Akropolis'i işgal etti.

Yunanistan Komünist Partisi'ne bağlı Mücadeleci İşçi Cephesi PAME üyesi göstericiler Akropolis'in çevresindeki demir parmaklıkları aşarak, Parthenona tapınağının önüne Yunanca ve İngilizce "Kahrolsun Avrupa'nın monopol diktatörlüğü" yazılı iki büyük pano astılar.

Akropolis'de yaklaşık iki saat süren eylemin ardından göstericiler olaysız dağılırken, eylem sırasında turistlere giriş izni verilmedi.

Yunan Hükümeti'nde İstifalar

Yunanistan'da dört bakan hükümetin Avrupa Birliği'nin baskısıyla onayladığı yeni kemer sıkma önlemlerini protesto için istifa etti. İstifa dört bakanın üçü aşırı sağcı Loas Partisi, biri de Sosyalist PASOK partisine üye.

Yunan halkının Almanya tarafından aşağılandığını savunan koalisyonun küçük ortağı Laos Partisi, parti üyesi 15 milletvekilinin kemer sıkma önlemlerine onay vermeyeceğini duyurdu.

Bu arada, sendikaların ilan ettiği 48 saatlik grev sonrasında başlayan protestolar sırasında göstericiler polise taş ve molotof kokteyli fırlattı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Parlamento'nun yeni önlemleri Pazar günü oylaması bekleniyor.

Pakette neler var?

Söz konusu önlemler iş yasalarının serbestleştirilmesini, 751 euro olan asgari ücretin 600 euroya düşürülmesini, bankalarla borç silme müzakerelerine başlanmasını ve emeklilik sisteminin yeniden düzenlenmesini içeriyor. Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın kurtarma fonundan 130 milyar euro alabilmesi için bu önlemleri onaylamasını şart koşuyor. Maliye bakanları ayrıca Yunanistan'dan bütçede 325 dolarlık ek kesintiye gitmesini istiyor. AB yetkilileri buna ek olarak Yunanistan'daki koalisyon hükümetinin programa güçlü siyasi destek vermesini talep ediyor.

İşsizlik yüzde 20

Ülke hala bir önceki kurtarma paketi için uygulanan kemer sıkma önlemlerinin sarsıntısını yaşıyor. Kesintiler, büyük bir sosyal huzursuzluğa neden olmuş ve büyük çaplı protesto eylemlerinde çatışmalar çıkmıştı.

Derin bir resesyonda olan Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 20'inin üzerinde. Sendikalar yeni kemer sıkma önlemlerin halkın sıkıntılarını daha da artıracağı uyarısında bulundu.

haber: aa/bbc türkçe

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.