Header Ads

'Erzincan'daki Altın İşletmesinde Siyanür Sızıntısı Oldu' İddiası

Erzincan İliç ilçesindeki Çöpler Altın İşletmesi’nde 15-20 gündür siyanür kaçağı olduğu iddia ediliyor. Madeni işleten Anagold, iddiaların asılsız olduğunu savunarak, temizlik sırasında yırtıldığı rapor edilen membranın (sızdırmazlık malzemesi) derhal onarıldığını açıkladı. Uzmanlar, membran yırtılmasının her halükârda siyanür sızıntısına yol açtığını vurguladılar.

Altın elde etmek için cevherin siyanürle yıkandığı alana önce membran seriliyor. Sızdırmaz zemin görevi yapan membranın üzerine cevher konuluyor, siyanürle cevherin içindeki altın çözülüyor. Çöpler Altın Madeni’nde daha inşaat aşamasında membranın doğru şekilde serilmediği, sorunlar çıktığı öne sürülüyor. Membranda yaklaşık 20 gün önce de yırtılma meydana geldiği, siyanürün ve altının toprağı sızdığı iddia ediliyor. Yırtılan membranın onarılması için çalışılıyor ve bölgeye kimse sokumuyor.

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yetkiner olayı şöyle anlattı: “Çalışanlarımızdan biri, bir köy muhtarını arayıp siyanürlü toprağın membransız bölgeye döküldüğüne dair bir ihbarda bulunmuştur. İddianın asılsız olduğu ve tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu inceleme sırasında, diğer bir çalışanımız, aglomeratör tesisinde yer alan konveyör bant altında bulunan membranın temizlik yapılırken yırtıldığını rapor etmiş ve derhal tamir edilmiştir. Bu membran yırtığından herhangi bir siyanür solüsyonunun sızması gibi bir durum asla söz konusu olmamıştır.”

Yetkiner, ihbarı yapan çalışanlarını da kamuoyunu paniğe sevk edecek şekilde asılsız ve yanlış bilgilendirme yaptığı için disipline sevk ettiklerini belirtti.

'Membranda temizlik olmaz'

TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük, membran üzerine cevher serildikten sonra temizlik yapmanın söz konusu olmadığını ifade etti. Onlarca metre kalınlığındaki cevher veya sıvının altındaki membrandaki yırtığın gözle görülmesinin mümkün olmadığını dile getiren Küçük “Yırtık ancak verilen sıvı miktarı ile gelen sıvı arasındaki farktan anlaşılmıştır” dedi. Bu tür tesislerde en büyük tehlikenin siyanürün yeraltına sızması dışında hidrojen siyanürün buharlaşması olduğuna dikkat çeken Küçük “Hidrojen siyanür çok küçük miktarda solunduğunda ani ölümlere, yavaş yavaş zehirlenmelere ve ileride ortaya çıkabilecek bazı hastalıklara yol açıyor. Ayrıca buharlaşan hidrojen siyanür doğada bulunan ağır metalleri de çözerek başka su olmak üzere besin zincirine giriyor” diye konuştu.

Siyanür sızıntısının, Murat Nehri’ne oradan da Fırat’a ulaşma riski bulunuyor. Nehirlerde toplu balık ölümleri görülebilir. Siyanürün etkisi 3-5 yıl sonra ortaya çıkıyor ve ömür boyu sürüyor.

haber: Özlem Güvenli/Cumhuriyet

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.