'Türkiye Kendisi Kalkan Olmak İstedi' 'İran'a Olası Bir Savaşta Birlikte Hareket Etme Sözü Verdi'
Başbakan Erdoğan, füze kalkanı ile ilgili “dayatma” dedi, ama Wikileaks'in sızdırdığı bir ABD Dışişleri Bakanlığı belgesine göre, ABD'nin Türkiye'den değil, Türkiye'nin ABD'den füze kalkanı projesine dahil olmak istedi. Türkiye aynı görüşmede ABD'ye İran'a olası savaşta birlikte hareket sözü verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce füze kalmanı ile ilgili “dayatma” dedi, ama Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, eski CIA şefi ABD Savunma Bakanı Robert Gates'e Ankara'da ABD'nin yeni yaklaşımının Türkiyeyi kapsamayan eski yaklaşımdan daha iyi olduğunu söylediği ortaya çıktı.
İŞGALE 'ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Wikileaks'in gündeme bomba gibi düşen ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinden biri de, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in 6 Şubat 2010 tarihli Ankara ziyaretinde Türkiye Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile yaptığı görüşmelerle ilgili.
Belgeye göre, ABD Savunma Bakanı Gates, Ankara'da Gönül ve Başbuğ'a Türkiye'nin Afganistan ve Pakistan işgalindeki “değerli katkıları”ndan dolayı teşekkür etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise, işgale asker ve İncirlik üssü içeren "değerli katkılar"la ilgili şöyle konuştu: "Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz."
GÖNÜL: TÜRKİYEYİ KAPSAMAYAN ESKİ YAKLAŞIMDAN DAHA İYİ
Gates ve Gönül görüşmesinde ise ağırlıklı gündem silah ticaretiydi. Gates, Gönül'e Sikorsky helikopterleri ve Raytheon Patriot PAC-3 füze sistemi hakkında bilgi verirken, Türkiye'nin füze kalkanı projesinde oynayacağı rol de gündeme geldi. Ve görüşmede Başbakanın “dayatma” iddiasının aksine Gönül, ABD'nin yeni yaklaşımının Türkiyeyi kapsamayan eski yaklaşımdan daha iyi olduğunu söyledi.
Hükümetin füze kalkanı konusundaki görüşlerini Gates'e aktaran Gönül, ABD'nin radar konusunda nereleri düşündüğünü sordu. Gates, Gönül'e güney-doğu Avrupa'yı düşündüklerini aktarırken, muhtemel yerin Türkiye olacağını bildirdi. Gates, ayrıca Polonya ve Romanya'yla yapılan SM-3 füze anlaşmasını hatırlatarak, Türkiye'de radar sistemi olmadan füzelerin doğu müttefiklerinin sistemin korumasına girmeyeceğini savundu.
İRAN'A OLASI SALDIRIDA TÜRKİYE ABD İLE HAREKET EDECEK SÖZÜ
Belgeleye göre, görüşmenin bir diğer önemli konusu da, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmaları idi. Gönül, bu konuda bilgi sahibi olduklarını belirtti, "Ankara, İran tehdidiyle ilgileniyor" dedi. Gönül, Iran'a olası bir saldırıya Türkiye'nin karşı çıkması durumunda dahi batılı müttefiklere yönelik bir tehdit görüldüğü taktirde Türkiye'nin batılı dostlarıyla hareket edeceğini bildirdi.
Gates ise, İran'ın nükleer silah geliştirme konusunda daha ileri gitmesi durumunda bölgedeki diğer devletlerin de aynı yolda gideceğini bildirdi. Gates, İsrail'in müttefiklerinden İran'a askeri bir hareketin gerekli olabileceğini bildirdiğini belirtti. Türkiye'nin de bölgede bir çatışma yaşanması halinde masaya çağrılabileceğini belirten Gates, askeri bir hazırlığın olması gerektiğini ve Türkiye'nin füze kalkanı konusunda çekinmemesi gerektiğini ileri sürdü.
haber: etha
YORUM YAZIN