Header Ads

Mücella Yapıcı: Taksim Yayalaştırma Projesi İle Meydanda Yürünemeyecek

Taksim Yayalaştırma Projesi olarak sunulan projenin ‘yayalaştırma’ amacı taşımadığını söyleyen yüksek mimar Mücella Yapıcı, düzenleme sonrası artık meydanda yürünemeyeceğini söyledi

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Afet Komitesi Sekreteri, yüksek mimar Mücella Yapıcı, kamuoyu gündemine Taksim Yayalaştırma Projesi olarak sunulan projenin, “yayalaştırma değil, yayaların ve trafiğin tamamen yeraltına alınması” olduğunu belirtti. Yapıcı, projeyle Taksim’de artık yürünemeyeceğini, 1 Mayıs kutlamaları ve emekçilere kapalı olacağını kaydetti.

Projenin detaylarıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Mücella Yapıcı, Taksim meydanı konusundaki siyasal çatışmanın uzun süredir devam ettiğini anımsatarak “Taksim Meydanı Cumhuriyet tarihinin bir planlama ürünüdür. İlk kez 1928’de Cumhuriyet Anıtı’nın açılmasıyla Taksim Meydanı şekillenmeye başlamıştır” dedi.

‘Her şey yeraltına alınıyor’

Taksim Meydanı’nın en önemli kurucu öğeleri arasında Gezi Parkı, AKM ve tarihi Taksim su maksemi’nin geldiğini anlatan Yapıcı, Taksim meydanının yalnızca Cumhuriyet alanı değil, 1 Mayıs ve 1969 öğrenci olaylarının ardından Türkiye’nin demokrasi alanı olarak da anılmaya başladığını, meydanın Cumhuriyetçi, ilerici, sosyalist ve emekçi kesimlerce önemli simgesel alanlardan biri haline geldiğini ifade etti.

Yapıcı; 1980’lerden sonra iktidara gelen hükümetlerin Taksim Meydanı’yla ideolojik kapışmaya girdiğini, zaman zaman Taksim’e cami yapma fikrinin ve plan değişikliğinin yapıldığını ancak bunun gerçekleştirilemediğini anlattı. Yapıcı, Güzelleştirme Derneği, Şehir Plancıları Odası’nın, Ayazpaşa Derneği’nin ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı’nın itirazları gözönünde bulundurulmadan askıya çıkarılan Taksim Yayalaştırma Projesi’nin Taksim Meydanı’nı kullanılmaz hale getireceğini söyledi. Yapıcı, “Proje Taksim’deki her şeyi yeraltına alıyor. Taksim’in üzerinde kimse kalmıyor. Burada cami alanını görüyoruz. Artık Taksim’de yürünemeyecek, bütün İstanbul’un trafiği bir dehlizde olacak. Bugüne dek İstanbul’da yapılan ve birçok vadiyi yok eden bütün geçitler ve tüneller deprem bahanesiyle ihalesiz yapılmıştır, bu plan da ihalesiz yapılmıştır, buldozerlerin taşınması an meselesidir. Tarihsel eserleri barındıran önemli bir bölgede, rant projelerine Taksim alet olmamalıdır” dedi.

‘Alay eder gibi’

Taksim Platformu’ndan Prof. Dr. Betül Tanbay ise “Ortada alay edilmeye varılacak kadar hukuku dinlememe var. Aslında şehirli olarak şehirde yaşam hakkımızı istiyoruz, müzakere yapılmasını istiyoruz” dedi.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.