Dünya Sıtma Günü: 2,5 dolarlık bir tülle bir hayatı sıtmadan koruyabilirsiniz
Bugün 25 Nisan, Dünya Sıtma Günü.
Sıtmadan 2016’da yaklaşık 400 milyon insan hastalandı ve 400 bin insan hayatını kaybetti. Bir Karşılaştırma yaparsak, sıtmadan sadece 2016’da hayatını kaybedenlerin sayısı Suriye iç savaşının tamamında vefat eden insan sayısından (yaklaşık 300 bin) fazla.
Sıtmadan hayatını kaybedenlerin ağırlıklı çoğunluğu beş yaşından küçük çocuklar; Sıtma aynı zamanda dünya çapında hamile kadın ölümüne en fazla neden olan etken.
2000 yılında bu ölüm oranı 800 bin seviyelerinde iken günümüzde önemli bir yol kat edilmiştir. Ancak yine de özellikle Sahra Altı Afrika’da ölüm oranları hala çok yüksek.
Sıtmanın tedavisi ve korunma yöntemleri mevcut. Sıtma sivrisinekler ile bulaştığı için yatak tülleri ile çocukların uyku alanlarının koruma altına alınmasının oldukça etkili olduğu kanıtlandı. Bir yatak tülünün maliyeti sadece 2,5 dolar.
Against Malaria Foundation (Sıtma ile Mücadele Vakfı https://www.againstmalaria.com) ve Malaria Consortium (Sıtma Konsorsiyumu http://www.malariaconsortium.org ) gibi yardım kuruluşları bu tip müdahaleler ile sıtmayı birçok bölgede kontrol altına aldı. Yine bu yardım kuruluşlarına dünya çağında binlerce insan bağış yapmakta ve bu faaliyetlere destek olmakta. Bu tip bağışlar bağımsız denetim kuruluşları tarafından mevcut durumdaki en fazla etki yaratan bağış ve yardım tipi olarak niteliyor.
Sıtma aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük bir sorun. Sıtmaya yakalanan insanlar işe gidemiyor; çocukların eğitimleri kesintiye uğruyor; yatırımcılar bu tip bölgelerden uzak duruyorlar.
Sıtma ile mücadeleye ayrılan bir doların on iki dolarlık bir ekonomik etki yarattığı modeller ile gösterildi.
Üçüncü dünya ülkelerinde yaşanan dram medyada çok az yer alıyor. Halbuki makul bir gelire ve malvarlığına sahip isek ve etkili yardım kuruluşları da mevcut ise bu durumun oldukça dikkate değer bir konu olması gerekir. Pek çok meselede her ne kadar çok istesek dahi istediğimiz değişimi yaratamıyoruz. Halbuki üçüncü dünya ülkelerindeki ölçekli ve çok büyük eziyetlere yol açan sorunların çözümü elimizde çünkü pek çoğumuz dünya standartlarına kıyasla maddi açıdan oldukça konforlu hayatlar yaşıyor.
Yaptığımız bağışlar dünya çapında bir yapısal değişiklik yaratmayabilir ancak düzenli ve etkili bir şekilde yapıldığı durumda binlerce insanın yaşayabileceği müthiş acıları (örneğin bir annenin çocuğunu kaybetmesi gibi) engelleyebilir.
Günümüzde birçok insan gelirinin makul bir kısmını (yüzde 1 ila 10’u arasını) bu tip etkili yardım kuruluşlarına bağışlıyor (bakınız: Giving What We Can).
Üçüncü dünyada faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına bağışta bulunmak (mümkünse uzun vadeli bir şekilde) muhtemelen hayatımızda yaratabileceğimiz en büyük etki. Böyle bir şeyi denemek için de Dünya Sıtma Günü iyi bir başlangıç olabilir.
YORUM YAZIN