Header Ads

Ethem Sarısülük davası: Sanık polise 1 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Ceza adli para cezasına çevrildi

dha/aa

Ankara'da, 1 Haziran 2013 tarihinde Kızılay Meydanı'ndaki Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük'ün öldürülmesiyle ilgili davada, Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'nde karar çıktı. Mahkeme heyeti sanık polis Ahmet Şahbaz'ı 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Bu cezayı da 10 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi.

Ethem Sarısülük, 1 Haziran 2013 tarihinde Gezi eylemlerine destek amacıyla Kızılay Meydanı'nda yapılan protesto sırasında başına isabet eden kurşunla öldü. Sarısülük’ü vurduğu suçlamasıyla tutuklanan ve Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'olası kastla adam öldürme' suçundan yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası aldı.

YARGITAY BOZDU, SANIK TAHLİYE OLDU

Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Ardından davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray'da görülmesine karar verildi, tutuklu olan polis memuru Şahbaz da tahliye oldu.

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı ve kardeşleri Cem Sarısülük, İkrar Salısülük, tarafların avukatları katıldı. Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz da duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Her iki tarafın birer avukatına söz verilmesinin ardından son sözü sorulan sanık Şahbaz, "İstediğim, konunun özüne bakılması, adaletli karar çıkması. En ufak kasıtla hareket etmedim. Eylemci grubun yoğun saldırıları kayda geçmiştir. Havaya ateş ettim. Yoğun şekilde taşlara maruz kaldım. Ağaç kütüğü, beton kolonu değilim. O kadar taş atıldı. Bir olumsuzluk yaşanmaması için silahı havaya tuttum. Bu kaza yaşanmışsa eylemcilerin beni taşlamasından olmuştur." dedi.

Mahkeme Başkanı İlker Aktaş, 31 CD, Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük'ün talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporu ile TÜBİTAK ve TRT'den gelen raporların incelendiğini belirtti.

Heyet, sanık Ahmet Şahbaz'ın, 'Taksirle ölüme neden olma' suçunu işlediği sabit görüldüğü, suçun işleniş biçimi, sanığın taksire dayalı kusurun derecesi, meydana gelen zararın ağırlığı göz önüne alınarak 2 yıl hapis cezası verdi. Ceza, ilk önce Türk Ceza Kanunu'nun 27/1 maddesi (Sınırın aşılması) uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak ceza 1 yıl 8 aya, iyi hal indirimiyle birlikte 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti hapis cezasını 10 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi.

SARISÜLÜK'ÜN ANNESİNDEN, KARARA TEPKİ

Kararın açıklanmasının ardından Ethem Sarısülük'ün annesi Safı Sarısülük, adliye binasından çıkarken, orada görevli polislere tepki gösterdi. Bunun üzerine oğlu Cem Sarısülük de annesini polislere tepki göstermemesi konusunda uyararak, 'Ne yapıyorsun sen. Onun senin oğlundan ne farkı var. İçerdekilerin suçu var. Bunların suçu ne? Alçak olanlar görevini yapanlar değil. Alçak olanlar, kararı verenler' dedi.

AVUKAT YILMAZ: AKSARAY'DA AKLANDILAR

Ethem Sarısülük'ün avukatı Murat Yılmaz, karara tepki göstererek, 'İfade özgürlüğü ve demokrasi var diyenler bu kararı görsünler. Bu karar nedir? Bu karar bir insanın ölümünün cezası katil Ahmet Şahbaz'a 10 bin 100 lira para cezası verildi. Bu ülkede bir insanı öldürdü, silahlı kolluk kuvveti. Verilen ceza ise 10 bin 100 adli para cezası. Bu kararı okurken insan utanır. Bir trafik cezasında bir insanın ölümüne neden olduğunda hapis cezası veriliyor, para cezasına veriliyor. Para cezasına çevrilmiyor. Kasten bir insan öldürüldü. Ama bu ülkede her zaman olduğu kolluk kuvvetleri önce kollandı, sonra Aksaray'da aklandılar. Bizim mücadelemiz devam edecek. Bu dosya Ankara'dan neden buraya alındı. Ankara'dan buraya alınmasının nedeni 10 bin 100 TL para cezası. Bugün katil Ahmet Şahbaz, Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ödüllendirildi. Artık hiç kimse, bu ülkede hukukun olduğu, adaletin olduğunu herkesin mahkemelere güvenebileceğini söylemesin' diye konuştu.

Anne Safı Sarısülük, 'Utansın, parası çoksa kendisi versin. Benim oğlum yatıyor, katil geziyor, parasını yiyor' diyerek tepki gösterdi.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.