Notre Dame de Sion Lisesi öğretmen Melike Koçak'ı öğrencilerin yazıları nedeniyle işten çıkarttı
dha/evrensel
Notre Dame de Sion Lisesi'nde görev yapan edebiyat öğretmeni Melike Koçak, öğrencilerin çıkardığı 'Tavuskuşu' adlı fanzinde çıkan yazılar nedeniyle işten çıkarıldı.
Özgecan Aslan'ın katledilmesinin ardından bir grup öğrenci , katledilen kadınların ağzından yazdıkları mektupları ve çizimleri kimi kendi ismiyle kimi rumuz kullanarak yayınladı.
İddiaya göre, bir grup öğrencinin okuldan bağımsız ve okulun adını anmadan, maddi-manevi kendi çabalarıyla hazırlayıp çıkardıkları, hiçbir öğretmenin dahil olmadığı fanzindeki yazılardan dolayı Melike Koçak sorumlu tutuldu.
5 yıldır Notre Dame De Sion’da çalışan Koçak’ın işine öğrencilerini bu yazıları kaleme alma konusunda yönlendirdiği iddiasıyla son verildi.
İddiaya göre fanzinde yer alan yazılarda bulunan şu satırlar okul yönetimi tarafından sakıncalı bulundu:
“Tasavvur tek bir parmakla / Birkaç damla / Birkaç dakika inleme / Birkaç nefes / Sistemi, / Düzenli nefesleri, / Tabuları / Kızlığı / Bozuyoruz namus odasında..”
“Kadınlığın yasaklandığı bir ülkede, kocaman penisleriyle, kocaman penis şekilli binalarda çalışan, kocaman evlerin, perdesiz pencerelerinde kalın sigaralar içen erkekler vardı. Kadın akılları, kadın başları yasaktı. Ayıp yataktaydı, kadına benzetilen canlılar yataklarda çarşaf olmaya mahkumdu.”
ÖĞRENCİLER SAHİP ÇIKTI
Notre Dame De Sion’un öğrencileri okulun Melike Koçak’ı işten çıkararak mastürbasyon gibi kadın ve erkek cinselliğinin gündelik bir parçası olan temaların, kadın ve erkek cinselliğine yönelik cinsiyet eşitliğine dayalı kelimeleri kullanan, cinsel taciz ve tecavüz ve cinayet gibi can alıcı konuları eleştirel bir bakış açısıyla irdelemeye çalışan öğrencilerini bağnaz bir düşünce yapısı içinde korkutup hapsetmek istediğini söylüyor. Notre Dame De Sion’un verdiği edebiyat ödülleri jürisinde yer alan okulun öğrencisi Baran Aydemir, “Melike Koçak’ın çıkarılan fanzinle herhangi bir bağı yok. Fanzinde ne okulun, ne de okuldan herhangi bir öğrenmenin adı geçmiyor. Kaldı ki Robert Koleji gibi başka okullarda okuyan öğrenciler de Tavuskuşu adlı fanzinde yazıyor. Edebiyat ödülleri veren Notre Dame De Sion’un, edebiyat öğretmenini bu şekilde işten atması ikiyüzlülüktür” dedi. Sosyal medya’da #MelikeKoçakYalnızDeğildir hashtagiyle başlattıkları yardımlaşma ve dayanışma kampanyasını anlatan Aydemir, okulun mezun öğrencilerinin de kampanyaya destek verdiğini, edebiyat çevrelerini de harekete geçirdiklerini, Fransa’daki öğrencilerin de kendilerine #touchepasamonprof hashtagiyle destek verdiğini söyledi.
'DOZAJ' SAVUNMASI
Notre Dame De Sion yetkilileri, Melike Koçak'ın dergi projesini okul yönetimine sunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
Melike Koçak, mart ayında 'öğrencilere böyle bir dergi çıkarmak istiyoruz' diye yönetime dilekçe verdi. Yönetim 'olur ama önce içeriğine bakalım' dedi. İçerik incelendikten sonra bir okul için uygun olmadığı Koçak'a bildirildi. Birkaç ay sonra Haziran'da çalışma biraz daha genişletilerek, daha keskinleştirilerek yapılmış. Okul yönetiminden habersiz bir şekilde öğrencilere dağıtıldığı görülünce de öğretmenin 31 Ağustos 'ta bitecek kontratının yenilenmeyeceği 2 ay önceden kendisine söylenmiş. Okulun politikası, öğrencilere objektif biçimde bütün bilgileri vermek ve kendi bakış açılarının oluşmasını sağlamaktır. Kadına şiddet gibi bir konuda öğrenciyi hassaslaştırmak önemli ama bunu çok dikkatli yapmak lazım, burada dozaj kaçmış."
TYS: KARARI KINIYORUZ
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), “Notre Dame De Sion yönetiminin Melike Koçak hakkında aldığı bu ilkel ve gerici kararı kınıyoruz” dedi.
“Karanlık ve sansür her geçen gün yeni bir biçim alarak sürüyor. Saraydan öğretmenler odasına, Meclisten okul koridorlarına, gazetelerin manşetlerinden öğrencilerin çıkardığı fanzine kadar, kendisi gibi düşünmeyen hiçbir fikre, yaşama olanağı tanımıyor iktidar” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Öğrencilerin yaratıcılığı için olanakları seferber etmesi beklenen okul yönetimi sansüre yaslanmak için sağlam referanslara sahip olmalı ki, Öğretmen Melike Koçak’ı işten atmakta sakınca görmedi. TYS olarak Notre Dame De Sion yönetiminin Melike Koçak hakkında aldığı bu ilkel ve gerici kararı kınıyoruz. İnsanın, şiirin, aydınlığın yanında yer alan Melike Koçak’ın bir an önce göreve geri alınmasını talep ederek sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz.”
YORUM YAZIN