CHP 6 Yıl Önce 'Tunceli Üniversitesi'nin Adı Munzur Üniversitesi Olsun' Önergesi Verdi, AKP Reddetti
Başka Haber
Kılıçdaroğlu 21 Mayıs 2008’ de TBMM Genel Kurulu’nda CHP Grup Başkanvekili olarak söz aldı, kurulması kabul edilen Tunceli Üniversitesi’nin adının Munzur olmasını istedi, bundan büyük memnuniyet duyacağını belirtti, CHP Milletvekili Kamer Genç’te Üniversite’nin adının Munzur olarak değiştirilmesi için önerge verdi. Kılıçdaroğlu’nun istemi de, Genç’in önergesi de AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.
Dün Tunceli’ye giden Davutoğlu 2 bin 372 gün önce AKP’nin reddettiği CHP’nin “Munzur Üniversitesi” teklifini yeni bir şey söylüyormuş, kendisi öneriyormuş gibi açıkladı.
TBMM tutanakları şöyle:
Tarih ; 21 Mayıs 2008
EK MADDE 102- Tunceli’de Tunceli Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur.
Bu Üniversite;
a) Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Mühendislik Fakültesi ve Su Ürünleri Fakültesi ile Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek oluşturulan ve Rektörlüğe bağlanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden,
b) Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek oluşturulan ve Rektörlüğe bağlanan Tunceli Meslek Yüksekokulundan,
c) Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsünden oluşur.
BAŞKAN – Madde üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına İstanbul Milletvekili Sayın Kemal Kılıçdaroğlu.
Buyurun Sayın Kılıçdaroğlu. (CHP sıralarından alkışlar)
CHP GRUBU ADINA KEMAL KILIÇDAROĞLU (İstanbul) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Değerli milletvekilleri, elbette ki Türkiye için önemli bir yasa çıkarıyoruz. Ama aslında yasa çıkarmak, bir üniversite kurma sürecinin birinci ayağı ve en basit ayağı. Asıl önemli olan, yasa çıktıktan sonra üniversitenin üniversite olabilmesi için hem içinin doldurulması, aynı zamanda yapılarının yapılması lazım.
…Üniversiteyi sadece yasa çıkarmakla hemen ertesi gün faaliyete geçecek bir kuruluş olarak da görmemek lazım. Umuyoruz ve diliyoruz, Sayın Bakan Millî Eğitim Bakanlığının ve üniversitelerin ödeneklerini daha da artırır.
…Bir başka önemli gerçek: Türkiye Cumhuriyeti seksen sekiz yıldır yurt sorununu çözememiştir. Seksen sekiz yıldır çözülemeyen bir sorun aslında istenilirse altı ayda çözülebilir.Sayın Bakan size bir öneri: TOKİ’yi lütfen devreye koyun ve öğrenci yurdu sorununu bu ülkede bir yıl içinde bitirin.
Tunceli’ye üniversite kuracaksınız, gayet güzel, üniversite kurun. Sayın Tunceli Milletvekilimiz Kamer Genç şu kürsüde, hiç unutmadıysam en az 20 kez öğrenci yurdu sorununu dile getirmiştir. Nasıl oluyor da altı yıllık iktidarınız döneminde küçük bir ilde çok kapasiteli olmayan küçük bir öğrenci yurdu sorununu dahi aşamamışsınız?
…Bir şey daha söyleyeyim: Sayın Bakan, kadrolardan söz ettiniz, kadro verildiğinden söz ettiniz. Doğrudur, Parlamentodan 1 kişilik kadro bile alsanız yasa çıkması lazım. Ama şunu yaptınız, Parlamentodan çıkan kadroları Bakanlık emrine tahsis ettiniz. “Maliye Bakanlığı izin vermeden kadroyu kullanamazsınız.” dediniz üniversitelere. Ne oldu? Üniversiteler o kadroları kullanmak için Danıştaya gidip karar almak zorunda kaldılar. Böyle bir anlayış olamaz. Bu anlayışın yıkılması lazım. Üniversitenin özerkliğine saygı gösteriyorsak, Parlamento kadro verdiyse o kadronun kullanımını da üniversitenin özerk yapısına terk etmemiz lazım.
Tunceli’de üniversite kuruyoruz. Çok güzel, üniversite kuralım. Hiç kimse itiraz etmiyor zaten, yüce Parlamento oy birliğiyle bu üniversiteleri kuralım diyor. Birinci nokta şu: Üniversitenin yurt sorununu çözeceksiniz, üniversitenin lojman sorununu çözeceksiniz, üniversitenin kampüs sorununu çözeceksiniz.
….Bütçeden ödenek ayıracaksınız. Eğer bütçeden sağlıklı ödenek ayırır, yeterli ödenek ayırır, bunları sadece “tabela üniversitesi” olmanın ötesine taşırsanız Sayın Bakanım önce şunu söyleyeyim: CHP Grubu olarak biz sizi alkışlarız ama bunu yapmazsanız bunun takipçisi olacağız; “Niçin yeteri kadar ödenek ayırmadınız, niçin binaları bitirmediniz?” diye doğal olarak biz size soracağız.
…..Bakın, bir şey daha söyleyeyim değerli arkadaşlar. Üniversite kurmanın bir diğer temel normu daha vardır. Ben geçen yasama döneminde Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yaptım. Devlet Planlama Teşkilatı bütçesi görüşülürken Sayın Planlama Müsteşarına şu soruyu sordum: Bu kadar üniversitelerimiz var, öğrenci alıyorsunuz, öğrenci mezun ediyorsunuz. Belli üniversitelerden mezunlar işsiz, sadece diploma alıyorlar, bunlar iş bulamıyorlar. Ben şu soruyu yönelttim: “Siz acaba Devlet Planlama Teşkilatı olarak, YÖK olarak ve Millî Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye’nin gelişme stratejisine paralel bir eğitim politikası belirlediniz mi? Önümüzdeki otuz kırk yıl içinde hangi üniversiteden kaç mezuna ihtiyacımız var? Madem Devlet Planlama Teşkilatı var, madem planlama yapıyorsunuz, Türkiye’nin otuz kırk yıl sonra geleceğini, öncü sektörleri, bu sektörlerdeki istihdam edilecek elemanları ve onları yetiştirecek üniversiteleri, onların kontenjanlarını bu çerçevede belirliyor musunuz? Ne zaman yapılmış bu çalışma, Sayın Bakanım, biliyor musunuz? 1960 yılında bir kez yapılmış. Şimdi, Devlet Planlama Teşkilatı, bildiğim kadarıyla, Boğaziçi Üniversitesinin öncülüğüyle bu çalışmayı başlatmış durumda. Eğer bu çalışma sağlıklı bir zemine oturtulursa hem daha sağlıklı Türkiye’nin gelişmesi için öncü sektörleri belirleyeceğiz, üniversitelerimiz ona uygun eleman yetiştirecek, yetişen elemanlar da iş sahibi olacaklar, öğrenciler gidip oralarda çalışacaklar. Biz bunu yaptığımız zaman sadece Tunceli Üniversitesi değil, diğer üniversitelerden yetişen öğrencilerimiz de iyi bir zemine oturacak, bunlar üniversiteyi bitirdikleri zaman da Türkiye’de sağlıklı çalışma ortamlarına kavuşmuş olacaklardır.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN – Bir dakika ek süre veriyorum, lütfen tamamlayın.
KEMAL KILIÇDAROĞLU (Devamla) – SAYIN BAŞKAN, TUNCELİ ÜNİVERSİTESİNİN ADININ “MUNZUR ÜNİVERSİTESİ” OLMASINI ÇOK ARZU ETMİŞTİK. BU KONUDAKİ TEKLİF DE “MUNZUR ÜNİVERSİTESİ” OLSUNDU. “Munzur” adının Tunceliler için çok özel bir ismi vardır, tarihsel bir ismi vardır, geleneksel bir ismi vardır, dinsel amaçta bir ismi vardır. Dolayısıyla “Munzur” adı Munzur Nehri ile beraber Tunceli ile özdeşleşmiş bir isimdir. Tunceli’de bir “Munzur üniversitesi”nin kurulması, bu ismin verilmesi Tunceli halkını çok daha fazla mutlu ederdi ama bu isim verilmedi……
Hepinize saygılar efendim. (CHP, MHP ve DTP sıralarından alkışlar)
Önergeler
Diğer önergeyi okutuyorum:
TBMM Başkanlığına
Görüşülmekte olan 226 sıra sayılı yasa tasarısı ve tekliflerinin birinci maddesine bağlı Ek madde 102 nci maddenin başlığında ve birinci fıkrasında geçen “Tunceli” ifadesinin “Munzur” olarak değiştirilmesini arz ederim
Kamer Genç ( Tunceli )
BAŞKAN – Komisyon katılıyor mu?
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ HASAN FEHMİ KİNAY (Kütahya) – Katılamıyoruz Sayın Başkanım.
BAŞKAN – Hükûmet katılıyor mu?
MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK (Van) – Katılmıyoruz Sayın Başkanım.
BAŞKAN – Buyurun Sayın Genç.
KAMER GENÇ (Tunceli) – SAYIN BAŞKAN, DEĞERLİ MİLLETVEKİLLERİ; EK MADDE 102’DE GEÇEN “TUNCELİ’DE TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ADIYLA YENİ BİR ÜNİVERSİTE KURULMUŞTUR.” İBARESİNDE, TUNCELİ’DE “MUNZUR” ADIYLA BİR ÜNİVERSİTE KURULMASI YOLUNDA BİR ÖNERGE VERDİM. ÖNERGEMİ İZAH ETMEK ÜZERE SÖZ ALDIM, HEPİNİZE SAYGILAR SUNUYORUM.
Aslında Plan ve Bütçe Komisyonunda ben Sayın Bakana bunu teklif etmiştim, kendisi “Genel Kurulda değerlendiririz.” dedi.
Şimdi, değerli milletvekilleri, inanmanızı istiyorum, şu anda Tunceli’de yani “Bu üniversitenin ismi Tunceli mi olsun veyahut da Munzur mu olsun?” diye bir oylama yapılsa yüzde 95’i Munzur olarak seçer.
Munzur’un efsanevi, kutsal bir değeri var. Yani yöreden gelen, böyle kutsal, evliya tipi bir insanın isminden kaynaklanan bir isim. Bundan dolayı da oradan geçen suya ”Munzur Nehri” denilmiş, dağlarına da “Munzur Dağları” denilmiştir. Yoksa başka hiçbir anlamı yok. Yani böyle geçerse memnun olurum ama takdir sizlerin.
Önergemin kabulünü diliyorum. Saygılar sunuyorum.
BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Genç.
ÖNERGEYİ OYLARINIZA SUNUYORUM: KABUL EDENLER… KABUL ETMEYENLER… ÖNERGE KABUL EDİLMEMİŞTİR.
YORUM YAZIN