'JİTEM'i Ben Kurdum' Diyen Emekli Albay Arif Doğan Yaşamını Yitirdi
Başka Haber
Birçok faili meçhul cinayete ve kayıplara neden olan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele yani JİTEM'i kurduğunu söyleyen emekli albay Arif Doğan tedavi gördüğü GATA'da yaşamını yitirdi.
Doğan, Diyarbakır ve Batman'da 1992- 1994 yılları arasında 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ve itirafçı Abdulkadir Aygan'nda aralarında olduğu 16 kişinin yargılandığı mahkemeye verdiği ifadesinde, JİTEM'in deneme amacıyla kurulduğunu şu sözleriyle anlatmıştı.
"İstihbarat elemanları prim karşılığı çalışıyordu. Ödeme konusunda yetkim vardı. JİTEM operatif istihbarat birimiydi. Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın kurulmasına ilişkin resmi belgeler miatlı evraklar olup, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindedir. Operasyonel faaliyetlerdeki gecikme ve bir kısım sıkıntılardan dolayı ortaya çıkan ihtiyaçtan, ikinci bir emre kadar JİTEM adı altında deneme amaçlı bir ünite kadro oluşturuldu. Gerek Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı, gerekse JİTEM'in kurucusu benim. Bu yapının oluşması emrini veren de Burhanettin Bigalı'dır. JİTEM'in görev alanı OHAL Valiliği sınırları içinde kalıyordu. 1990 yılında görevi Veli Küçük'e devrettim. Deneme amaçlı kurulan JİTEM yapısında Binbaşı Hüseyin Kara Mardin JİTEM tim komutanıydı. Yine Ahmet Cem Ersever, Ali Yıldız, Aytekin Özen, Abdulkerim Kırca, Yunus Nebioğlu, Hasan Gökmen ve Sinan Yaşar subay sınıfındaydı. Saddam Hüseyin'in baskısından kaçarak Türkiye'ye gelen ve benim talimatımla para karşılığında Irak istihbaratına teslim edildiği ileri sürülen Maho Gevdan aşiret reisiydi. Olayı ben sonradan duydum. Musa Anter'i de kimin öldürdüğünü bilmiyorum. "
"10 BİN JİTEM ÜYESİ VARDI"
'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ı tanıdığını, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'na bağlı bir eleman, maaşlı bir ajan olduğunu söyleyen Arif Doğan şunları söylemişti:
"Mükemmel bir ajandı. En son 1994 yılında Niğde Alay Komutanı olduğum dönemde bana uğradı ve bir görevden döndüğünü söyledi. Birlikte yemek yedik, kendisini bir daha görmedim. Vatanperver biridir. Tunceli'de İstihbarat komutanlığına ait bir büro açmak istediğimde bana emniyet ve MİT'teki arkadaşlar Mahmut Yıldırım'ı tavsiye etti. Kendisiyle Elazığ'ın Kovancılar İlçesi'nde görüştüm ve bize katılmasını sağladım. Benim kayıtlarıma göre 10 bin JİTEM üyesi bulunmaktaydı. Bu kişiler vatan sevgisi için çalışırdı. Belli bir yerden maaş almayıp, zenginden fakire geçen paralarla geçinirdi. JİTEM elemanlarını ben de isimleriyle bilmem, kod isimleriyle tanırım. Ben bir yıl Türkiye'yi gezerek il bazındaki temsilcileri seçtim.”
Arif Doğan, 14 Temmuz 2008'de Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınmıştı. Doğan'ın depo olarak kullandığı İstanbul Beykoz'daki bir evde yapılan aramalarda ise çok sayıda gizli olduğu ileri sürülen belgeler, 2 kalaşnikof marka tüfek, bin adet mermi ve bin boş kovan ile 280 adet el bombası bulunmuştu.
Ergenekon davasında 47 yıl hapis cezasına çarptırılan ve sağlık durumu ile yaşı nedeniyle konutunu terk etmemek suretiyle adli kontrol uygulanmasına karar verilen Arif Doğan karara tepki göstererek Ergenekon'u bilmediğini söylemişti.
JİTEMAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon sanığı emekli albay Arif Doğan'ın "JİTEM'i ben kurdum" şeklindeki açıklamalarının ardından JİTEM ile ilgili soruşturma başlatmıştı.
Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel'in yürüttüğü soruşturma kapsamında JİTEM; İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğüne soruldu.
Gelen cevaplarda, JİTEM'in varlığı kabul edilmişti. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan verilen cevapta ise JİTEM'in, 1990 yılında sonlandırıldığı bildirilmişti.
Kurumun Güneydoğu'daki pek çok faili meçhul cinayetten ve kayıplardan sorumlu olduğu biliniyor.
YORUM YAZIN