Header Ads

32 Bin Avukatın Oy Kullanacağı İstanbul Barosu Genel Kurulu Başladı


İstanbul Barosu'nun 2 gün sürecek olağan genel kurul toplantısı Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Baro Başkanı Ümit Kocasakal'ın konuşma yaptığı sırada ayağa kalkarak pankart açan bir grup avukat, Kobani'deki saldırıları protesto etti.

Sütlüce Haliç Kongre Merkezi'nde başlayan genel kurula, İstanbul Baro Başkanlığı yönetimi ile İstanbul Baro Başkanlığı adayları ve avukatlar katıldı. Gerekli çoğunluğun sağlanmasıyla oluşturulan genel kurulda, Başkanlık Divanı seçimi yapıldı. Oy çoğunluğu ile Divan Başkanı olarak Avukat Köksal Bayraktar, başkan vekilliğine Kemal Aytaç seçildi.

Divan seçiminin ardından İstiklal Marşı ve saygı duruşu sırasında Özgürlükçü ve Demokrat Avukat Grubu üyeleri salon dışına çıktı.

KONUŞMA SIRASINDA KOBANİ EYLEMİ

Genel kurulda konuşmak üzere İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın kürsüde olduğu esnada Özgürlükçü ve Demokrat Avukat Grubu salona tekrar girdi.

Grup, Kocasakal'ın konuşması esnasında eylem yaptı. "Polis devletine hayır", "Kobani’de düşene dövüşene selam" "Her yer Kobani her yer direniş", "Geziden Kobani'ye bu direniş bizim" "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" "Baro kadın cinayeti davalarına müdahil ol" şeklinde pankartlar açan grup sloganlar attı.

Bir grup avukat da bu protestoya yuhalayarak karşılık verdi.

Divan Başkanı Avukat Köksal Bayraktar ise "Hepinizin düşüncesine sonsuz saygımız var. Bu gösterilerinizi düşüncelerinizi ara verildiğine yapın. Hepimizin konuşma hakkı olduğunu unutmayın. Genel kurulumuzu barış içinde devam ettirelim" diye cevap verdi.

Grup sloganlar eşliğinde salondan ayrıldı.

32 bin 200 avukat, 5 aday

Dünyanın en büyük barolarından biri kabul edilen İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu, bu hafta sonu yapılacak. Seçimde, 32 bin 200 avukat, 5 farklı grubun adaylarından birini başkan seçecek.

Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak 2012-2014 Olağan Genel Kurulu, 18 Ekim Cumartesi günü, baro başkanlığı seçimi için oy verme işlemi ise 19 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Ümit Kocasakal, Hukukun Üstünlüğü Platformu'nun adayı Abdullah Arar, Özgürlükçü ve Demokrat Avukatlar Grubu'nun eş başkan adayları Ercan Kanar ve Yıldız İmrek, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu'nun adayı Ali Rıza Kaplan ve Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Ayhan Erdoğan başkanlık için yarışacak.

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, "Bir baronun çok ötesinde" ve "Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır", Hukukun Üstünlüğü Platformu, "İstanbul'a yeni baro, baroya yeni başkan", Özgürlükçü Demokrat Avukatlar grubu, "Özgür ve demokratik bir toplum için özgürlükçü baro", İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu "İtibarlı avukat, mesleki gelecek, adalet, güven için, adaletin peşinde İMAG'da birliğe" ve Çağdaş Avukatlar Grubu da "Sokağı savunmak, hayatı savunmaktır" sloganlarını kullandı.

İstanbul Barosu Başkanı ve Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu'nun adayı Ümit Kocasakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimin demokrasinin bir güzelliği olduğunu, iki yılda bir aslında bir tür şölen yaşandığını ifade etti.

Seçimin uygar, kırıcılık yaşanmadan, seviyeli ortamda, mesleğin onuruna yakışır şekilde geçmesini temenni eden Kocasakal, şunları söyledi:

"Sonuçta adaylar meslektaşımız. Belki siyasi görüş farklılıkları, diğer görüş farklılıkları olabilir ama şu kesindir ki; hepimiz bu mesleğin geleceği, itibari, hukuk devleti gerekliliği için bir şekilde mücadele ediyoruz. Bugüne kadar olduğumuz gibi göründük, siyasi görüşümüzden hiç taviz vermedik. Grup olarak, 'ilkemize, ülkemize, cübbemize sahip çıkacağız' dedik. Bunu yaptığımızı zannediyorum. Takdir elbette genel kurulundur. Hukukun üstünlüğü, demokrasi ve cumhuriyet değerlerinden asla taviz vermeyiz. Baronun bütün yurttaşların hakkını koruması gerekir."

Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu ise seçime Türkiye'de ilk kez uygulanacak eş başkanlık sistemiyle katılacak. Eş başkan adaylarından Ercan Kanar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar'ın yeni bir oluşum, yeni bir umut olarak ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'de doğru hukuk yöntemleriyle çözülmesi gereken vahim toplumsal problemlerin olduğunu ve bunların en başında gelen Kürt sorununun demokratik, barışçıl bir çözüme kavuşması gerektiğini belirterek, İstanbul Baro yönetiminin milliyetçi, şoven, tekçi bir zihniyetle çalıştığını ve ayrım yaptığını iddia etti. Baronun mesleki sorunların çözümü için gayret göstermediğini kaydeden Kanar, "Biz en az devlet, en çok toplum ve insan şiarıyla çalışıyoruz, doğrudan demokrasiyi savunuyoruz" diye konuştu. Diğer aday Yıldız İmrek de herkesin adalete ihtiyacı olduğu dönemde, yeni statükodan bağımsız, adalet dağıtıcı bir mekanizma olabilmek için aday olduklarını söyledi.

Çağdaş Avukatlar Grubu'nun başkan adayı Ayhan Erdoğan, adaylarını ön seçimle belirlediklerini dile getirerek, baroyu avukatlarla birlikte yöneteceklerini ve yönetimde demokratik teamülleri işleteceklerini söyledi. Ümit Kocasakal'ın avukatların sorunlarını çözemediğini savunan Erdoğan, "Öte yandan Ümit Kocasakal sadece kendine yakın hissettiği davalara ilgi göstermektedir" dedi.

Hukukun Üstünlüğü Platformu'nun adayı avukat Abdullah Arar, mevcut baro yönetiminin, avukatlık, yargı ve adalet sorunlarından başka her şeyle uğraştığını savunarak, baronun, şeffaf ve denetlenebilir şekilde yönetilmediğini, meslek örgütünün kişisel ikballere basamak yapıldığını, sorunların arttığını anlattı.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu'nun adayı Ali Rıza Kaplan, ilk defa milliyetçi avukatlar olarak yola çıktıklarını ifade ederek, evrensel kaidelerin yanında milli hukukun da hakim kılınması için bir araya geldiklerini anlattı.

(Cihan/AA)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.