Header Ads

Mehmet Bekaroğlu: 'Rövanş Alma Dönemi Bitsin Diye CHP'deyim'


CHP'nin geçtiğimiz hafta sonu yapılan olağanüstü kurultayında Parti Meclisi'ne seçilen, tıp doktoru ve siyasetçi Mehmet Bekaroğlu Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a konuştu.

Sizi CHP 'ye kim davet etti?

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu davet etti. Önce oturduk konuştuk. CHP ile ilgili, genel siyasetle ilgili görüşlerimi, önerilerimi anlattım. "CHP'ye gelin, bunları birlikte yapalım" dedi.

Hemen "tamam" dediniz mi? 

"Benim için çok radikal bir karar olacak" dedim ve çevremle, ailemle, arkadaşlarımla konuşmak için izin istedim.

CHP'ye geçme kararı, neden sizin için radikal bir karar? 

Bir CHP manzarası, bir CHP algısı var. CHP'nin eski vesayet sisteminin partisi olarak algılanması meselesi var. Buyurgan, halka tepeden bakan, halka şekil veren, demokrasi ve özgürlüklerin gelişmesine engel olan bir parti algısı... Evet demem çok radikal bir karar. Kolay bir karar olmadı yani. Günlerce düşündüm. Karadeniz'de dağlara, yaylalara çıktım. Tek başıma... Hayatımı gözümün önünden geçirdim. Çocukluğumu, gençliğimi, yaptıklarımı, siyasetteki çizgimi düşündüm.

Ve sonunda "evet" dediniz. 

Ben 60 yaşındayım. 27 Mayıs 1960 sonrası tartışmaları hatırlıyorum. O günden beri siyaseti izliyorum. Ben hayatım boyunca toplumun bu kadar ikiye ayrıldığı, bu kadar kutuplaştığı ve bu kadar gerildiği bir dönem hatırlamıyorum. Kimlikler üzerinden siyaset yapılıyor. Bir taraf rövanş duygusuyla hareket ediyor. Bir taraf umutsuz, karamsar... Ben bundan kurtuluşun kimlik siyasetine son vermekle mümkün olduğunu görüyorum. Buna katkıda bulunmak için CHP'de siyaset yapmaya karar verdim. Biliyorum ben CHP'ye geçtim diye gerginlik azalmaz. Muhafazakâr kesimin oyları CHP'ye yağmaz.

O zaman neden geçtiniz?

İki nedenden dolayı geçtim. Birincisi: CHP değişiyor, farklılaşıyor, gelişiyor. Bu değişime katkı sunmak istiyorum. İkincisi: Türkiye'de izlenen kimlik siyasetinin sona ermesi gerekiyor. Bilgimle, tecrübemle, ilişkilerimle buna katkı sağlayacağımı düşünüyorum.

RÖVANŞ ALMA DÖNEMİ BİTSİN DİYE CHP'DEYİM 
Siz yıllarca Milli Görüş partilerinde mücadele verdiniz. Bugün AK Parti , sizin o partilerde hedeflediğiniz her şeyi gerçekleştirmedi mi? Neden memnun değilsiniz? 

Doğrudur. Bir büyük siyasal mücadele verildi. Ben de o mücadelenin içindeydim. Sıkıntılar çektik. Sonunda bir iktidar ortaya çıktı. Peki ne yaptı bu iktidar? Hep kendi taraftarlarını gözetti. Kendileri gibi olmayanları dışladı, ötekileştirdi. Adil olmadı. Oysa biz ne yapacaktık? Adil olacaktık. Hani bizim iktidarımızda kimse kendisini dışlanmış, ötekileşmiş hissetmeyecekti? Hani her alanda adalet ölçüsüyle hareket edecektik? Dün egemen olanlar nasıl kendileri gibi olmayanları dışladıysalar, bugünküler de kendilerinden farklı olanları dışlamaya başladılar. Sistem değişmedi. Devlette toplanan imkânlar yine belli bir grup için kullanılmaya başlandı.

Ne yapıldı mesela? 

Mesela bir vali atanacaksa, bir savcı, hâkim alınacaksa... Kimin liyakati varsa yaşam tarzına, mezhebine, dünya görüşüne bakılmadan alınmalıydı. Oysa şimdi ne yapılıyor? Eskiden yapılanın benzeri yapılıyor. Bu durum şuna yol açtı: Bundan önceki dönemde biz kendimizi ne kadar dışlanmış, yabancılaşmış, mağdur edilmiş hissediyorsak, şimdi de başka toplum kesimleri aynısını hissediyor. Biz geçmişte nasıl kinleniyor idiysek, şimdi de başka toplum kesimleri kinleniyor.

BEKAROĞLU'NDAN CHP'YE 6 YENİ ÖNERİ 
Mehmet Bekaroğlu CHP'ye yönelik önerilerini ise şöyle özetledi:

BİR: Çok uzun, çok dağınık, çok karmaşık bir parti programı var. CHP'ye üye olan herkesin anlayabileceği kısa ve sade bir program hazırlanmalı.

* * *

- İKİ: Hedefi "büyüme ve adil paylaşım" olmalı. Siyasi söylemini bu hedef doğrultusunda oluşturmalı.

* * *

- ÜÇ: "CHP dindarlara karşıdır" algısını yıkmalı. Bu algıyla mücadele etmeli.

* * *

- DÖRT: Dile dikkat etmelidir. Mesela lidere körü körüne bağlılığı eleştirirken "biat kültürü" gibi tanımlar kullanmamalıdır. Çünkü dindar insanlar "biat" dendiğinde Peygamber'e, Kuran'a bağlılığı anlamaktadır.

* * *

- BEŞ: Sosyal demokrat ilkeleri, bu toplumun dokusuna uygun bir üslup ve yöntemle dile getirmeli.

* * *

- ALTI: Hiç korkmadan ve çekinmeden Kürt sorununun çözümü için uğraşmalıdır. Bu konuda AK Parti'nin önünde olmalıdır ve AK Parti'yi bu alanda yapamadıkları nedeniyle eleştirmelidir.

RÖPORTAJIN DEVAMINI BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ...

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.