TBMM'de HSYK Mesaisi: 7 Madde Kabul Edildi
Adalet Komisyonu'nda iktidar ve muhalefeti karşı karşıya getiren yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüyor. Teklifin ilk maddesi metinden çıkarıldı. Yedi madde kabul edildi.
AKP'li vekillerin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'yla ilgili 46 maddeden oluşan yasa teklifi Genel Kurul'da 'temel yasa' olarak iki bölüm halinde görüşülüyor.
Genel Kurul’da görüşmeler başlanmadan Meclis’te tansiyon yükseldi. AKP’nin verdiği grup önerisi kabul edilirken, teklifin görüşmeleri de gece geç saatlerde tartışmalarla başladı.
AKP ve BDP birinci maddenin yasa metninden çıkarılması için verdiği önerge kabul edildi.
Yasa metninden çıkarılan birinci madde, Yargıtay Birinci Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için en az 8 yıl, Birinci Başkanvekili, Daire Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için en az 6 yıl süreyle Yargıtay üyeliği yapmış olma şartı getiriyordu.
Muhalefetten 'yargıya müdahale' eleştirisiİkinci ve üçüncü maddeleri kabul edilen yasa teklifinin birinci bölümünün görüşmeleri sırasında, CHP adına konuşan Aydın Milletvekili Bülent Tezcan HSYK yasa teklifiyle "yargının yürütmenin emrine verildiğini" söyledi. Tezcan " Bu yasa teklifinin üzerinde ayakkabı kutularının gölgesi düşmüştür. Bu tekilfin üzerinde hırsızın ayak izi vardır" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın daha önce Gülen Cemaat'ini kastederek "Ne istediler de vermedik" dediğini belirterek " Ne istediler de verdin? Şimdi başlarına kalkıyorsun. Ortada gayri meşru bir münasebet var. Bu iktidar gayrimeşru münasebetin çocuğudur.Bu yasa teklifi bir yetki gaspıdır. Bu Meclis tecavüze yardım ve yataklık etmemelidir " diye konuştu.
Adan: Millete zarar verirsinizMHP adına kürsüye gelen İstanbul Milletvekili Celal Adan "Adaletten saparsanız devlete, millete zarar verirsiniz. AKP çürümektedir, kendi çürürken bu devletin ideallerini ve ilkelerini de çürütmektedir. Hırsızları rüşvetçileri kurtarmak adına bunları yapıyorsunuz. Türkiye, hırsızları yakalayan polislerin cezalandırıldığı tek ülke olmuştur" dedi.
BDP Grubu adına kürsüye gelen Mardin Milletvekili Erol Dora da yasa teklifinin "Adalet Bakanı'nın HSYK üzerindeki konumunu keyfi bir biçimde güçlendirdiğini" söyledi. Dora, "Adalet Bakanı'nın HSYK'nın işleyişinde bu kadar söz sahibi olması yargının yürütmenin emrine girmesi sonucunu doğuracaktır" dedi.
Yedi madde kabul edildiBirinci maddenin tekliften çıkarılmasıyla görüşülen sekiz maddeden yedisi kabul edildi.
Yeni maddelere göre hâkim ve savcıların meslek içi eğitimleri artık HSYK yerine, Türkiye Adalet Akademisi'nce sağlanacak. Bu eğitimler için HSYK’dan görüş alınacak.
Türkiye Adalet Akademisi'ndeki genel sekreterlik pozisyonu kaldırılacak. Akademi başkanlığı, başkan ile üç başkan yardımcısından oluşacak.
HSYK'nın, Adalet Bakanlığı'nın merkez ve taşra teşkilatında, bağlı ve ilgili kuruluşlarında, uluslararası kuruluş veya mahkemelerde ya da geçici yetki veya görevlendirmeyle başka kurum, kurul veya kuruluşlarda görev yapanlar dışındaki hakim ve savcıları yutdışına gönderme yetkisi kaldırılıyor.
HSYK'nın, yurtdışına gitmek için şahsi olarak özel burs sağlayan hakim ve savcılara aylıksız izin verme yetkisi olmayacak.
Hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesi Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak.
Maddelerin kabul edilmesinin ardından birleşim saat Perşembe günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapatıldı.
(el cezire/aa)
YORUM YAZIN