Header Ads

Öğrenci Kolektifleri: Harçları Kaldırmak Yetmez Tüm Masrafları Devlet Karşılamalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘öğrenci katkı payı’ adı verilen üniversite harçlarının 2012-2013 öğrenim döneminde kaldırılacağını açıkladı. Harç miktarları yükseköğretim genel bütçesi içerisinde küçük bir orana (1.1 Milyar TL) sahip olmasına rağmen “harçları kaldırın” talimatı, medyada “üniversiteler parasız oluyor” manşetleriyle karşılandı.

Öğrenci Kolektifleri’nin 5 ayrı üniversiteden örnekler alarak hazırladığı rapordan çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Üniversitelerdeki harç uygulaması, paralı eğitimin sadece bir parçası. Üniversitelerdeki paralı eğitim uygulamasının temelinde harç uygulamasının yanında beslenme, sağlık, ulaşım, ders kitapları, barınma-yurtlar, kültürel sosyal aktivitelerin paralı olması üniversite öğrencilerini çok zor durumda bırakmakta. Rapora göre Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisinin ödediği harç ücreti dönemlik masrafları içinde %15’lik bir orana sahipken, İTÜ Mimarlık Fakültesi bir öğrencisi için bu oran %5’e düşmektedir.

Raporda örnek alınan üniversite öğrenci modeli bir çok soru işareti açıklama yetiyor. 4 aylık bir eğitim-öğretim döneminde 2.949 TL harcayan üniversite öğrencisi için hiçbir sosyal-kültürel aktivite masrafı, akademik ihtiyaçlar dışında kitap, dergi vb. gibi talepler dikkate alınmamıştır.

Hazırlanan raporda, görüşler ve talepler şöyle sıralandı:

Barınma sorunu ortadan kaldırılmadan parasız eğitim gerçekleşemez. Ankara Hacettepe Üniversite’sinde okuyan bir öğrencinin barınma için harcadığı para bir dönemlik 1060 TL’dir ( üç kişilik öğrenci evinde).

Parasız eğitim için ulaşım parasız olması gerekiyor. İstanbul’da okuyan bir öğrencinin ulaşım için bir dönemlik masrafı ortalama 229 TL’dir.

Paralı eğitim sadece harçlar değildir. Parasız eğitim için üniversitelilerin parasız beslenme hakkı olmalıdır. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde okuyan ve yurtta kalan bir öğrencinin aylık beslenme masrafı 270 TL, dönemlik 1080 TL’dir.

Parasız eğitim için üniversitelilerin eğitim masrafları devlet tarafından karşılanmalıdır. İTÜ Mimarlık bölümünde okuyan bir öğrencinin akademik harcaması bir dönemlik 930 TL’dir.

Üniversiteliler aynı zamanda yukarıdaki harcamalardan dolayı kültür-sanat aktivitelerine katılamamaktadır.

Üniversite öğrenimi barınma, ulaşım, beslenme, sağlık, akademik ihtiyaçlar ve sosyal kültürel faaliyetlerinin tümünü içermektedir. Dolayısıyla parası eğitimin tek şartı harçlar değil bu faaliyetlerin parasız olarak sunulmasıdır. (etha)

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.