Header Ads

2824 Öğrenci Cezaevinde

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in cevaplaması isteği ile TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, tutuklu ve hükümlü lise-üniversite öğrencilerinin sayısını ve bunlardan kaçının ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ kapsamında cezaevlerinde tutulduklarını sordu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in verdiği bilgi ise dikkat çekici: 31 Ocak 2012 itibariyle toplam 2824 öğrenci cezaevinde.

Öğrencilerin 1778’i tutuklu, 1046’sı ise hükümlü. Tutuklulardan 609’u ‘silahlı terör örgütü’ suçundan tutuklandı; hükümlülerinse 178’i ‘silahlı terör örgütü üyesi’ olduğu gerekçesiyle hüküm giydi.

ODTÜ Senatosu da tutuklamalara karşı çıktı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Senatosu yaptığı açıklama ile gazetecilere, öğrencilere ve bilim insanlarına dönük süren tutuklama ve baskılara dair kaygılarını dile getirdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Senatosu açıklaması şöyle:

"Ülkemizde süregelen kimi soruşturma, tutuklama ve baskılardan hak ve özgürlüklerin de yara aldığı bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda, bilim insanlarına, öğrencilere ve basın mensuplarına yönelik bu tur uygulamalarla akademik değerlerin ve ifade özgürlüğünün gerilediği görüşü yurt içinde ve yurt dışındaki akademik çevrelerde de yaygın olarak paylaşılmaktadır.

Haberleşme özgürlüğünün yaygın bir biçimde ihlal edildiği endişesi, iddianamelerde delil olarak kullanılan bazı belgelerin gerçek olmadığına yönelik tespit ve kanıtlar, hangi gerekçeyle yargılandıkları belli olmayan öğrenci, bilim insanı, basın mensubu ve kamu görevlisi sayılarının sürekli olarak artması kaygıyla izlediğimiz gelişmeler arasındadır.

Kendi iradesi ile yurt dışından gelerek ifade veren ve bulunduğu konum itibarıyla delil karartması mümkün olmayan insanların bile tutuklu olarak yargılanmaları ve tutukluluk sürelerinin kabul edilemez şekilde uzaması ile yargılama sürecinin kendisinin bir cezalandırma aracı haline gelmesi, ülkemizde ağır bir baskı ortamı oluşturmakta ve kamu vicdanını rahatsız etmektedir. Üçüncü yargı paketi, bu sorunları ortadan kaldırmamıştır.

Temel hak ve özgürlüklere saygı, farklı görüşlere tahammül, çoğulculuk, açıklık, hukukun üstünlüğü gibi demokrasi ilkelerinin ülkemizde tam olarak hayata geçirilememesinden büyük kaygı duyuyoruz. Son dönemlerde genel uygulama haline gelen tutuklu yargılamalara, uzun süreli tutuklamalara, baskı unsuru haline gelen yaygın dinleme, sorgulama ve kovuşturmalara son verecek, 2000'li yıllarda ülkemizi hala insanların fikir suçlarından ötürü yargılandığı bir ülke görünümünden kurtaracak, uluslararası standartlara uygun adil yargılanma koşullarını gerçekten sağlayacak adımların en kısa sürede atılmasını öncelikle bekliyor, hak ve özgürlükler alanının evrensel değerlere uygun biçimde düzenlenmesini istiyoruz."

*birgun.net

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.