Header Ads

Van Depremi Soruşturması Ön Raporu: Kolonlarda Çimento ve Demir Yerine Briket Kullanılmış


Van'da yaşanan depremin ardından başlatılan Savcılık soruşturması kapsamında enkazlarda yapılan incelemelerin ön raporu tamamlandı.
Soruşturma kapsamında yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporda, inşaatlarda ciddi ihmaller olduğu yönünde tespit yer aldı. Yerle bir olan binaların birçoğunda malzemenin eksik kullanıldığı ifade edilen raporda, kolonlarda demir ve çimento yerine ponza maddesinden yapılmış briketin kullanıldığı yönündeki tespit dikkat çekiyor.
Enkaz kaldırma çalışmalarını durduran savcılığın talimatıyla bir haftadan beri devam eden çalışmalarda yıkılan bütün binalar tek tek numaralandırılarak numuneler alındı. Savcılığa bakanlık ile bazı odaların teknik elemanları da destek verirken, şu ana kadar 45'e yakın kişi şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Savcılığın, bağımsız kurumlara da inceleteceği enkaz numunelerinin bulunacağı ayrıntılı rapor önümüzdeki günlerde açıklanacak.

45 KİŞİNİN İFADESİ ALINDI

Savcılık, yıkılan binaların sahipleri, müteahhitleri ile ruhsat veren tüm ilgililerle yapı denetim elemanlarını da kapsayan bir soruşturma başlattı. Yaklaşık bir haftadır yapılan çalışmalar kapsamında, bütün enkazlar tek tek numaralandırılarak numuneler alındı. Depremde yakınlarını kaybedenlerin şikâyetlerini alan savcılık, şu ana kadar 45'e yakın kişinin ifadesini şüpheli sıfatıyla aldı. 
Erciş'in Vanyolu, Zeylan, Çınarlı, Tugay, Kışla caddeleri başta olmak üzere onlarca cansız bedenin çıkarıldığı enkazlarda yapılan incelemeler, göz yumulan ihmalleri ortaya koydu. Savcılığın hazırladığı ve hükümete ön raporda öncelikle binaların inşasında yapılan hatalara ve ihmallere dikkat çekildi.
Rapora eklenen enkazların fotoğraflarında, inşaat yapımında göz yumulan ihmaller açıkça görülüyor. Kolonlarda beton yerine briketin olması, kolonlarda ince demirlerin kullanıldığı kullanılmaması yada yeteri kadar demirin kullanılmadığı tespit edildi. Raporda, Alkanat Caddesi'ndeki binalar başta olmak üzere birçok yapının birbirine olan mesafesinin dikkate alınmadığı, bu nedenle sağlam inşa edildiği düşünülen binalara da zarar verdiği kaydedildi.
Savcılığın bağımsız kurumlara da inceleteceği enkaz numune örneklerinin bulunacağı ayrıntılı raporu, önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklaması bekleniyor.
Soruşturma kapsamında Erciş Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'nada baskın düzenlenmiş, çok sayıda plan, proje ve ruhsata el konulmuş, 80 kişi gözaltına alınmıştı. Birinci dereceden deprem bölgesi olan Erciş'te yıkılan binalar 4 kattan fazla olan binalar. Bu binaların AKP Milletvekili Fatih Çiftçi'nin Erciş'te belediye başkanı olduğu dönemde inşaa edildi.
haber: etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.