Header Ads

Boğaziçi Üniversitesi'nde Efes Protestosu

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ile işbirliği halinde olan Artvin/Erzurum ve Çoruh vadisinde DATUR (Doğu Anadolu Turizm Geliştirme) Projesi çalışması yürüten Anadolu Grubu'na bağlı Efes Şirketi'nin üniversitelerini terk etmesini istedi. Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü'nde biraraya gelen öğrenciler, "Termikçi şirket, üniversiteyi terk et" yazılı pankart açıp, Güney Kampüse doğru yürüdü.

'ÜNİVERSİTELERİN YERİ TERMİKÇİLERE KARŞI DİRENENLERİN YANIDIR'
 
Yürüyüş yapan öğrenciler adına açıklamayı Alperen Gençosmanoğlu yaptı. Gençosmanoğlu, son zamanlarda artan nükleer, termik ve hidro-elektirik santral projelerine dikkat çekerek, bu projelerin topluma ve ekolojiye verdiği zararlara işaret etti.

Üniversitelerin yerinin topluma ve ekolojiye zarar veren bu projeler karşısında direnenlerin yanında olması gerektiğini belirten Gençosmanoğlu, şunları söyledi: "Ne yazık ki bu böyle gelişmedi. Tam tersine üniversitler deterjan reklamlarında kendilerine biçilen rol uyarınca 'test etme' ve 'onaylama' faaliyetine hapsolmuş durumda."

Boğaziçi Üniversitesi'nin termikçi bir şirket ile ortak proje üretmesini üniversitelerin ve toplumun genel ticarileşme ve şirketleşme politikalarının sonucu olarak yorumlayan Gençosmanoğlu, bunun nedenini şu ifadelerle açıkladı: "Çünkü bütçe kısıtlamaları nedeniyle üniversite kendi varlığını devam ettirebilmek için çeşitli piyasa projeleri ile birlikte çalışmaya ve kendi sermaye birikimini yeniden üretmeye mahkum edilmiş durumda. Bir şirket gibi yönetilmeye çalışılan üniversiteden, şirket gibi para kazanması bekleniyor."

'YAŞAMI SAVUNAN PROJELERİN YANINDA YER ALIN'

Alperen Gençosmanoğlu, toplumsal bir yaşamın parçası olan ve kamu ile doğrudan ilişki kuran ve onu karşılıklı olarak geliştiren bir mekan olma potansiyelini içinde barındıran üniversiteden şu taleplerde bulundu: "Gerze'de ekolojik ve toplumsal yaşam karşıtı bir proje yürüten Efes firması ve ya Anadolu Grubu ile ortak projeler iptal edilsin. Yaşamı doğrudan karşısına alan projelere karşı yaşamın yanında yer alsın. Şirket karlarını değil ekolojinin ve yaşamın korunmasına dair projeler üretilsin."

26 Kasım günü Gerze'de termik santrallere karşı bir miting düzenleneceğini hatırlatan Gençosmanoğlu, üniversitenin kamusal ve toplumsal rolünü ve potansiyelini açığa çıkarmak, emeğe, doğaya ve yaşama sahip çıkmak için bütün öğrencileri ve akademisyenleri bu mitinge davet etti.

haber: etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.