Header Ads

16 Kasım'da Cihan Kırmızıgül'le Dayanışmaya

Taktığı "puşi" nedeniyle gözaltına alınarak tutuklanan Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cihan Kırmızıgül, 20 ayı aşan tutukluluğun ardından 16 Kasım günü bir kez daha mahkemeye çıkacak. Cihan Kırmızıgül'ün arkadaşları ve Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İniyasitifi, Kırmızıgül'ün durumuna dikkat çekerek, herkesi 16 Kasım günü Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde olmaya çağırdı.

Cihan Kırmızıgül, Kağıthane ilçesinde yüzleri puşi ile kapalı bir grubun gerçekleştirdiği molotoflu eylemin ardından olay yerine yakın bir durakta boynunda poşu ile otobüs beklediği sırada gözaltına alınmıştı. Daha sonra kendisini açık bir şekilde görmediğini vurgulayan "gizli tanık" teşhisine dayanılarak tutuklanmış ve aynı gizli tanık, yaklaşık bir yıl sonra yapılan duruşmada, olay yerinde görmüş olduğu kişinin Cihan Kırmızıgül olmadığını açıkça beyan etmişti.

'Herkes Poşu Takabilir'

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi yaptığı yazılı açıklama da, soğuktan korunmak amacıyla ya da bir aksesuar olarak pek çok kişinin üzerinde poşuya rastlanabileceğine dikkat çekti. İnisiyatif, Cihan Kırmızıgül'ün poşu dışında bir delil olmamasına karşın tutukluluk süresinin 20 ayı geçtiğini belirtti.

"Delil toplanmasına ancak tutuklama kararından sonra başlanması, iddianamenin geç hazırlanması ve tutukluluğun devamına yapılan itirazların somut olgulara dayanmak bir yana, hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeksizin, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesinde yazılı nedenler aynen tekrar edilerek reddedilmesi nedeniyle tutukluluk süresi uzamıştır" denilen açıklamada, bu uygulamaların özellikle "terör örgütü" ile bağlantısı olduğu iddia edilen kişiler bakımından ortak nitelik taşıdığına işaret edildi.

İnisiyatif açıklamasına şöyle devam etti: "Bu tür uygulamaların hukuki olmaktan çok fiili olarak varlık kazandırılmış olan terörle mücadele rejiminin neredeyse bir parçası haline geldiği anlaşılmaktadır. Böylece kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile adil yargılanma hakkı başta olmak üzere, Anayasa'da ve çeşitli yasalarda öngörülen, başta AİHS olmak üzere, tarafı olduğumuz uluslararası insan hakları sözleşmeleriyle güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler yaygın ve sistematik bir şekilde ihlal edilmektedir."

Cihan'ın İçinde Bulunduğu Koşullar Kötüleşiyor

İnisiyatif, uzun tutukluluk nedeniyle bir taraftan Cihan Kırmızıgül'ün özgürlüğünün kısıtlandığının diğer yandan ise eğitim hakkının elinden alındığının altını çizdi.

Cihan Kırmızıgül'ün içinde bulunduğu durumu daha da kötüleştiren bir başka etken olarak F Tipi Kapalı Cezaevi'nin koşullarına işaret eden İnisiyatif, "Kendisine isnat edilen suçlar nedeniyle, son derece katı bir infaz rejimine tabi olan Kırmızıgül, diğer hükümlüler ve tutuklularla birlikte koşulların düzelmesi yönünde başvurularda bulunmuş ve bunların reddi karşısında yapılan protestolar gerekçe gösterilerek, iletişim araçlarından ve ziyaretçi kabulünden yoksun bırakılmasına neden olan disiplin cezalarıyla karşılaşmıştır. Uzun süren bu uygulamalardan dolayı, yalnızca Cihan Kırmızıgül değil, aynı zamanda ailesi ve arkadaşları da mağdur olmuşlardır" dedi.

Cihan Kırmızıgül'e aynı zamanda "güvenlik görevlilerine mukavemet" suçunun yöneltiğini belirten İnisiyatif, bu konudaki tek delilin Kırmızıgül'ü yakalayan ve gözaltına alan kolluk görevlilerinin tutmuş oldukları tutanak olduğunu ifade etti ve ekledi: "Dava dosyasında yer alan Adli Tıp raporunun da gösterdiği gibi, Kırmızıgül'ün vücudunda yakalama sırasında oluşmuş çeşitli darp izleri bulunmaktadır. Cihan Kırımızıgül'ün, baskı altında imzalamış olduğu yakalama tutanağı nedeniyle, mağdur olarak suç duyurusunda bulunabilecek yeterli delile sahip olmasına rağmen, bu suçtan da sanık olarak yargılanması oldukça düşündürücüdür. Kırmızıgül'ün, olaydan ancak bir buçuk yıl sonra, beşinci duruşma sırasında mahkemede bu durumu anlatması, yaşadığı baskı ve travmanın boyutunu ortaya koymaktadır."

14 Nisan 2011 tarihli son duruşmanın herhangi bir karar olmadığı halde "kapalı" yapıldığını hatırlatan İnisiyatif, bu uygulamayla adil yargılama hakkının önemli bir unsuru olan kamuoyuna açık ve aleni yargılama kuralının ihlal edildiğini vurguladı.

GSÜ'lü Akademisyenler: Cihan Kırmızıgül Serbest Bırakılsın

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyeleri, bir "gizli tanık" ifadesine dayandırılarak, poşu taktığı için Kağıthane'de bir markete molotof kokteyli atılmasıyla ilişkilendirilerek 21 aydır cezaevinde tutulan Cihan Kırmızıgül'ün serbest bırakılması talebiyle bir basın açıklaması yayınladı.
 
Açıklama şöyle:

Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Cihan Kırmızıgül, yirmi bir aya yakın bir süredir Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu. Kağıthane'de bir markete molotof kokteyli atılmasından iki saat kadar sonra, olay yerine yakın bir durakta otobüs beklemekte olan Cihan, boynunda taşıdığı poşu dışında, kendisini olayla ilişkilendirecek en ufak bir şüphe nedeni bulunmaksızın gözaltına alındı ve ardından "gizli tanık" sıfatı taşıyan bir kişinin ifadesine dayanılarak tutuklandı. Kovuşturma süreci zarfında söz konusu gizli tanığın olay yerinde Cihan Kırmızıgül'ü görmediğini açıkça beyan etmesine, dava dosyasına başkaca delil eklenmemesine ve bizzat iddia makamının tahliye ve beraat yönünde mütalaa vermesine karşın mahkeme heyeti, tutukluluğun devamında ısrar etti. Tutukluluk nedeniyle infaz kurumunda geçirdiği bu iki yıllık süre boyunca Cihan yalnızca özgürlüğünden değil, yüksek öğrenim hakkından da yoksun bırakıldı.

Aşağıda imzası olan Galatasaray Üniversitesi çalışanları olarak biz; öğrencimiz Cihan'a uygulanan tutuklama tedbirinin başından beri hukuka aykırı ve orantısız olduğunu savunuyor, süreler uzadıkça da giderek telafisi imkansız bir mağduriyete dönüştüğüne inanıyoruz. Bu davanın takipçisiyiz. 16 Kasım 2011 tarihli duruşmada tutuklamanın devamının hangi somut gerekçe ya da olgulara dayandırıldığının artık açıklanmasını ya da Kırmızıgül'ün salıverilmesini istiyoruz.

Yard. Doç. Dr. Özgür ADADAĞ
Öğr. Gör. Tuba AKINCILAR
Ar. Gör. Dr. Özge AKSOYLU
Ar. Gör. Dr. Güçlü AKYÜREK
Prof. Dr. Mehmet ARDA
Ar. Gör. Zeynep ARIKANLI
Öğr. Gör. Esra ATUK
Yard. Doç. Dr. Ömer AYGÜN
Ar. Gör. Gözde AYTEMUR
Yard. Doç. Dr. Nazlı ÜLBAY AYTUNA
Doç. Dr. Şebnem GÖKÇEOĞLU BALCI
Ar. Gör. İlke BEREKETLİ
Ar. Gör. Savaş BİÇER
Ar. Gör. Dr. Burcu ERTUNA BİÇER
Ar. Gör. Tolga BİLENER
Prof. Dr. Özden CANKAYA
Doç. Dr. Birol CAYMAZ
Ar. Gör. Ayşe YILMAZ CEYLAN
Ar. Gör. Dr. Burak ÇELİK
Ar. Gör. Dr. Tolga ÇEVİKEL
Yard. Doç. Dr. Didem DANIŞ
Ar. Gör. Başak DEMİR
Yard. Doç. Dr. Hüseyin Murat DEVELİOĞLU
Prof. Dr. Zeynep DİREK
Ar. Gör. Seçil DOĞUÇ
Ar. Gör. Gaye ÇANKAYA EKSEN
Doç. Dr. Yeşeren ELİÇİN
Doç. Dr. Murat ENGİN
Ar. Gör. Osman ERGÜL
Yard. Doç. Dr. Vesile Sonay EVİK
Ar. Gör. Dr. H. Deniz Ege GÖKTUNA
Yard. Doç. Dr. Bilge ÖZTÜRK GÖKTUNA
Öğr. Gör. Nazlı ÖKTEN GÜLSOY
Doç. Dr. Serhat GÜNEY
Ar. Gör. Dr. Zeynep GÜNEY
Ar. Gör. Dr. Birden GÜNGÖREN
Ar. Gör. Dr. Ayça AKARÇAY GÜRBÜZ
Doç. Dr. Burak GÜRBÜZ
Prof. Dr. Yasemin GİRİTLİ İNCEOĞLU
Prof. Dr. Ahmet İNSEL
Yard. Doç. Dr. Verda İRTİŞ
Doç. Dr. Saadet İYİDOĞAN
Ar. Gör. Barış KARA
Ar. Gör. Dr. Mehmet KARLI
Ar. Gör. Ayşecan KARTAL
Ar. Gör. Belgin KAYGAN
Ar. Gör. Dr. Sedef KOÇ
Doç. Dr. Ahmet KUYAŞ
Doç. Dr. Haluk LEVENT
Ar. Gör. Dr. Pınar MEMİŞ
Ar. Gör. Dr. Özgür MUMCU
Ar. Gör. Alber Erol NAHUM
Ar. Gör. Dr. Cem ÖZATALAY
Öğr. Gör. Füsun ÖZBİLGEN
Ar. Gör. Özgürol ÖZTÜRK
Ar. Gör. Selin PELEK
Ar. Gör. Dr. Sezgin POLAT
Doç. Dr. Kerem RIZVANOĞLU
Ar. Gör. Menent SAVAŞ
Ar. Gör. Zeynep SAVAŞÇIN
Yard. Doç. Dr. Selcan SERDAROĞLU
Ar. Gör. Dr. Seçkin SERTDEMİR
Ar. Gör. Dr. Ceren SÖZERİ
Ar. Gör. İdil ENGİNDENİZ ŞAHAN
Ar. Gör. Mutlucan ŞAHAN
Doç. Dr. Hülya UĞUR TANRIÖVER
Öğr. Gör. Beyza TEKİN
Öğr. Gör. Dr. Ayşe TOY
Yard. Doç. Dr. Ruhi TUNCER
Doç. Dr. Nilgün TUTAL
Ar. Gör. Merve TİRYAKİOĞLU TÜMERK
Ar. Gör. Dr. Özgür TÜRESAY
Doç. Dr. Buket TÜRKMEN
Yard. Doç. Dr. Ayşegül ULUS
Yard. Doç. Dr. Mustafa ULUS
Ar. Gör. Dr. Özen ÜLGEN
Prof. Dr. Dilruba ÇATALBAŞ ÜRPER
Prof. Dr. Füsun ÜSTEL
Ar. Gör. Ece VİTRİNEL
Prof. Dr. Duygun YARSUVAT
Ar. Gör. Yusuf YILDIRIM
Ar. Gör. Cemil YILDIZCAN
Ar. Gör. Dr. Gülşah KURT YÜCEKUL
Yard. Doç. Dr.Hakan YÜCEL
Ar. Gör. Dr. İrem ZEYNELOĞLU

haber: etha ve diğer kaynaklar

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.