Header Ads

Bir Taşeron İşçinin Ölüm Raporu: 'Bir Kontrol Kalemi Bile Yoktu'

BEDAŞ'ta hizmet veren Alkama adlı taşeron şirkette vasıfsız işçi olarak çalışan Erkan Keleş, uzman bir teknisyenin müdahale etmesi gereken hat arızası için yanında kontrol kalemi dahi olmadan direğe çıkarıldı. Keleş, elektriklerin kesilmediği yüksek gerilim hattına kapılarak yaşamını yitirdi. 
 
10 Eylül 2010'da yaşanan iş cinayetiyle ilgili Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcısı'nın atadığı bilirkişi raporunu mahkemeye sundu. 

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, taşeron sözleşmelere uyulmadığı kaydedilen raporda, Keleş'in 35 bin voltluk kontrol kalemi, izole eldiveni, yağmurluk, iş güvenliği yeleği, baret, başlık feneri, emniyet kemeri, izoleli çizme, topraklama kablosu, lüzumlu ölçü aletleri ve diğer koruyucu donanımları olmadan çalıştırıldığı kaydedildi.

3 KİŞİ KUSURLU BULUNDU

İhmaller zincirinde, Keleş'in donanımı olmaksızın direğe çıkarması nedeniyle Teknisyen Özkan Göndoğdu 1. dereceden kusurlu bulundu. Keleş'in vasıfsız işçi olmasına rağmen arıza bakım ekibinde görev verilmesi, donanımlardan yoksun çalıştırılması, ekipmanları temin etmediği gibi denetlememesi gibi nedenlerle İşletme Şefi Ali Sönmez de 2. dereceden kusurlu bulundu. Taşeron firmanın şantiye şefi Nusret Çoruh ise 3. derece kusurlu olarak gösterildi.

ÖLÜMÜ GETİREN İHMALLER ZİNCİRİ

Bilirkişi raporunda ölüm nedenleri arasındaki nedenler şöyle sıralandı:
1-Talimatları herkesin duyması ve gerekirse birbirini ikaz etmesi için telsizle haberleşilmesi gerekirken cep telefonuyla haberleşiliyordu. Çünkü telsiz bozuktu.
2-Ekibin başında ne bir teknisyen ne de usta vardı. BEDAŞ Teknisyeni Özkan Gündoğdu da ekibi doğrudan direğe yolladı, kendisi de trafoya gitti.
3-Hatta sık sık arıza yaşandığından 1 yıl önce elektriğin 2 şalterle kesilmesi kararlaştırılmıştı. Gündoğdu, unutup tek şalteri indirerek akımı kestiğini sandı ve telefonla Keleş'e "Direğe çık" dedi.
4-Gündoğdu, yakındaki Burses fabrikasını arayıp sorsa akımın kesilmediğini öğrenecekti.
5-Gündoğdu, enerjiyi kestikten sonra ekibin yanına dönmeli, son kontrolü yapmalıydı. Fakat zaten ekipte sorumlu yoktu.
6-Sözleşmeye göre iş güvenliği sorumlusu veya teknisyen yoksa, direğe BEDAŞ'ın teknisyeni çıkmalı, işçileri çıkarmamalıydı.
7-Direkte elektrik olup olmadığını gösteren kol arızalıydı. İşçi Erkan Keleş, bu yüzden direkte elektrik olup olmadığını bilemeden doğrudan hatta tırmandı.
8-Rapora göre işçi Keleş'te "35 bin voltluk kontrol kalemi, izole eldiveni, yağmurluk, iş güvenliği yeleği, baret, başlık feneri, emniyet kemeri, izoleli çizme, topraklama kablosu, lüzumlu ölçü aletleri ve diğer koruyucu donanımlar" olmalıydı. Keleş'te bunların hiçbiri yoktu. Üstelik bu eksiklik yüklenici firma ve baş mühendislik tarafından biliniyordu.

BELKİ DE İŞİNDEN OLACAKTI AMA ÖLMEYECEKTİ

Erkan Keleş'in ölümüyle ilgili bilirkişinin yorumu ise şöyle oldu: "İşe sadakat ve iş disiplini nedeniyle talimata uyarak, canı pahasına, iş güvenliği olmadan, amirinin sözüne güvenip direğe çıkan Keleş'in bu müessif olay başına gelmiştir. Direğe çıkmasıydı belki işinden olacaktı ancak bu olay başına gelmeyecekti."

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.