Header Ads

Libya'da Savaş Uçakları Halkı Bombaladı

El Cezire televizyonu, uçakların kalabalıklar üzerine bomba attığı öne sürülen başkent Trablus'ta sadece dün ölen sivillerin sayısının 250 olduğunu duyurdu.

El Cezire televizyonuna konuşan görgü tanıkları Libya'da savaş uçaklarının, başkent Trablus'taki çeşitli yerleri bombaladığı belirtildi.

Trablus'ta yaşayan Adil Muhammed Salih, El Cezire televizyonuna canlı yayında yaptığı açıklamada , "Bugün burada şahit olduklarımız tahayyül edilemez. Savaş uçakları ve helikopterler rastgele bölgeleri birbiri ardına bombalıyor. Birçok ölü var" dedi.

Salih, bombardımanın önce bir cenaze törenini hedef alarak başladığını belirterek, "Halkımız ölüyor. Her 20 dakikada bir bombardıman yapılıyor" diye konuştu.

İsviçre'deki Libya Hakikat ve Adalet Komitesi Başkanı Fethi El Verfali de "Trablus'ta askeri uçaklar sivillere, protestoculara saldırıyor. Siviller dehşet içinde. BM nerede, Uluslararası Af Örgütü nerede" dedi.
PİLOTLAR EMİRLERE KARŞI GELDİ
Öte yandan Trablus’tan havalanan iki savaş uçağı Malta’ya iniş yaptı. Bingazi’deki rejim karşıtlarını bombalama emri alan pilotlar buna itiraz ederek uçaklarını Malta’ya yönlendirdi. Maltalı yetkililer, her ikisi de albay olan pilotlardan birinin siyasi sığınma talep ettiğini açıkladı.

Libya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci yardımcısı İbrahim Dabbaşi ve beraberinde görevli de yazılı bir açıklama yaparak "Rejime karşı halkın yanındayız ve Kaddafi’nin derhal istifa etmesini istiyoruz" dediler.

'LAHEY GÖREVE'

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesini göreve çağıran Dabbaşi, “Hiçbir zaman Kaddafi’nin yanında olmadık, halkla birlikteyiz. Uluslararası kamuoyundan Trablus’ta katliamla karşı karşıya olan Libya halkına yardım etmesini ve olanlara seyirci kalmamasını istiyoruz. Ülkenin bütün kentlerinde insanlık suçu işleniyor” dedi.

Libya’nın dini liderleri de, rejime karşı direniş çağrısı yaptı. Libya Adalet Bakanı da göstericilere karşı silah kullanılmasını protesto amacıyla istifa etti. Elçiler de Kaddafi'ye başkaldırdı.

ELÇİLER DE KADDAFİ'YE BAŞKALDIRDI
Libya'nın ABD Büyükelçisi Ali Aceli, Kaddafi'nin istifa etmesi gerektiğini belirterek artık Kaddafi'nin emirlerini yerine getirmeyeceğini ifade etti. Hindistan Büyükelçisi Ali El Essavi, halka karşı uygulanan şiddeti protesto etmek için istifa ettiğini bildirerek, BM'yi konuyla ilgili adım atmaya davet etti. Avustralya Büyükelçisi Müsbah Allafi, Kaddafi'yle tüm bağlarını kopardığını açıkladı.

Bangladeş Büyükelçisi A.H. Elimam, aile üyelerinin devlet güçleri tarafından öldürüldüğünü ifade ederek istifasını açıkladı. Libya'nın BM Büyükelçisi Abdülrahman Şalgam, artık Libya'yı temsil etmeyeceğini bildirdi. Kaddafi'yle tüm ilişkilerini kestiğini kaydeden Malezya Büyükelçisi Ebubekir El Mensuri de, "Biz Kaddafi'nin hizmetçileri değil halkın hizmetçileriyiz" dedi.

KADDAFİ 20 SANİYE GÖRÜNDÜ
Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ise, ülkesi dışında olduğuna yönelik iddiaları yalanladı. Libya Devlet Televizyonu'na konuşan Kaddafi, başkent Trablus'ta olduğunu söyledi. Fakat konuşma, sadece 20 saniye sürdü:

"Memnunum. Çünkü bu akşam Yeşil Meydan'da gençlerin önünde konuşuyordum. Ben Trablus'tayım, Venezuela'da değil. Bu kanallara inanmayın. Onlar köpek. Hoşçakalın."

MOON TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
BM sözcüsü tarafından yapılan açıklamada; BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Kaddafi'yle telefon görüşmesi yaptığı ve görüşmede, artan şiddetten çok kaygı duyduğunu dile getirdiği belirtildi.

Moon'un şiddete son verme çağrısı yaptığını bildiren sözcü, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı gösterilmesini istediğini kaydetti.

BATI KAYGILI
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton şöyle konuştu: "Dünya, Libya'yı alarmda izliyor. Uluslararası kamuoyunun artan şiddet konusunda kaygılarına biz de katılıyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız olaylarda hayatlarını kaybedenler ve onların sevdikleriyle. Devlet, insanlara ifade özgürlüğü ve saygı göstermeli."

İtalya'dan yapılan açıklamada da Başbakanı Silvio Berlusconi'nin Libya'da yaşanan şiddetli çatışmalarla kaygılı olduğu ve olaylardan sivil halkın zarar gördüğünü belirtildi. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy da, halka karşı kullanılan şiddetin kabul edilemez olduğunu belirtti, Libya'nın insan haklarına saygı duymasını istedi.
MISIR SINIRI İSYANCILARIN ELİNDE
Ülkenin Mısır sınırı ise isyancıların eline geçti. Reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre silahlı bir grup isyancı sınırın Libya kısmının denetimini ele geçirdikten sonra sınır binasındaki Kaddafi posterlerini yere indirdi.

BİNGAZİ HAVAALANI KAPALI

Kısa süre önce ayaklanma ile Mübarek yönetiminin devrildiği komşu Mısır da Libya sınırındaki güvenliği arttırma kararı aldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı ayrıca isyancıların Bingazi Havalanı’na verdiği hasardan dolayı uçakların iniş yapamadığını açıkladı.

NATO'NUN PLANI LİBYA'YI İŞGAL ETMEK
Küba devriminin lideri ve eski devlet başkanı Fidel Castro, NATO'nun planının Libya'yı işgal etmek olduğunu öne sürdü.

Küba haber ajansı Prensa Latina'da yayımlanan ve Libya'daki durumu değerlendiren yazısında Fidel Castro, Libya'nın yaşadığı kaosun arkasında yatan sebebin "uluslararası büyük Amerikan şirketlerinin elinde olan, başlıca zenginlik kaynağı haline dönüşen ve mevcut durumda medeniyetlerin gelişimine yön çizen: petrolün" olduğunu ifade etti. Castro, "ABD'nin, Libya'da tam barış için endişe duymadığı benim için apaçık ortadadır ve ABD, NATO'nun bu zengin ülkeyi işgal etmesi emrini vermekte tereddüt etmeyecektir, bu bir zaman veya gün meselesidir" görüşünü savundu.

"Kaddafi'nin Venezuela'ya kaçtığı yalanının ortaya atıldığını", ancak bunun hemen Venezuela Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandığını hatırlatan Castro, "Ben, Libya liderinin (Kaddafi) ülkesini terk edeceğini düşünmüyorum" ifadesini kullandı. Castro, "Samimi bir insan her zaman, dünyanın neresinde olursa olsun, her türlü adaletsizliğe karşıdır ve bunların en kötüsü de Libya halkına karşı suç işlemeye hazırlanan NATO'ya karşı sessizliğini korumaktır" yorumunda bulundu.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında, 1951 Aralık ayında, Libya'nın bağımsızlığını ilan eden ilk Afrika ülkesi olduğunu belirten Castro, "Libya, topraklarının yüzde 95'i tamamen çöl olan bir ülke. Teknoloji, bu topraklarda önemli miktarda çok kaliteli petrol yataklarının ortaya çıkarılmasını ve bol miktarda doğalgaz yatakları bulunmasını sağladı. Libya, bağımsızlığını ilan ettiğinde nüfusu 1 milyon idi. Şimdi ise 6 milyondan fazla" diye yazdı.

Castro, "Libya'dan her türlü haber geldiğini ve haber kaosu yaşandığını" savunarak, "Kaddafi ile hemfikir olun veya olmayın. Gerçek ve yalanı öğrenmek için bir süre beklenmek gerekiyor" dedi.

LANET OLASI ALBAY

Kaddafi'nin uçaklarla göstericileri bombalamasını dünya basını "Nefret edilen bir rejim, silah sesleri ve alevler arasında çöküyor", "Ölüm her yerde. Kaddafi, gücü azalırken etrafa saldırıyor" ve "Çaresiz Kaddafi zar zor dayanıyor" başlıklarıyla verdi.

Libya'da göstericilerin uçaklardan bombalanmasını dünya basını manşetten veriyor.

Times: Manşetinden Kaddafi'ye yüklendi: "Lanet olası Albay." Arapça yayın yapan televizyon kanallarında yayımlanan bazı haberleri sayfalarına taşıyan Times, bazı pilotlarla diplomatların rejimi terk ettiğini duyurdu. Gazete başyazısında ise "Zorba yönetimin son durağı" derken Kaddafi rejiminin göstericilere ateş açıp daha fazla kan dökülmesi sözü vererek, zalimliğini gösterdiğini vurguladı.

Guardian:
Gazetenin manşeti "Ölüm her yerde. Kaddafi, gücü azalırken etrafa saldırıyor." Ölüm her yerde...", bir Trabluslunun El Cezire Televizyonu'na hava saldırılarını tanımlarken kullandığı ifaye yer veren gazete "Dünya niye sessiz?" diye soruyor. Guardian'ın "Kaddafi'nin yıkıcı yolu" başlıklı başyazısında ise şu ifadeler yer alıyor:  Kaddafi'nin 40 yıllık sahte devleti, Libya'yı kurumlardan yoksun bıraktı... Libyalıların çoğunun şimdi hükümetlerinin şekline tamamen karşı oldukları görülüyor. Bu, Kaddafi'nin acımasız ve garip yönetiminin bir sonucudur. Kaddafi sonunda Libyalılara, bugüne dek onlardan mahrum bıraktığı birliği verdi.

Independent:
Robert Fisk'in 'Trablus'un zorbası' olarak nitelendirdiği Muammer Kaddafi'yi anlattığı yazısını manşetten verdi.
Robert Fisk, Kaddafi için "Zalim. Mağrur. Kana batmış. Ve şimdi 40 yıldan uzun süren bir terör ve baskı dönemi sonrası acaba kesinlikle gidiyor mu?" diye yazdı. Independent, başyazısında Kaddafi'yi İngiltere'nin 'konfor için biraz fazla sarıldığı' bir lider olarak gördüğünü belirtiyor.

Financial Times: Manşetinde "Çaresiz Kaddafi zar zor dayanıyor" başlığını kullandı. Gazetenin ilk sayfasında, Bingazililer güvenlik güçlerine ait tesiste bir tankın üzerinde sevinirlerken görülüyor. Financial Times'ın dikkat çektiği noktalardan biri de, uluslararası şirketlerle onların taşeronlarının Libya'dan çekilmeleriyle ülkede petrol üretiminin önemli oranda düşeceği.

ARAP DÜNYASINDAN DİKKAT ÇEKİCİ AÇIKLAMALAR
Katar Başbakanı Hamid Bin Casım Cebir El Tani ise, "Libya halkına büyük sempati duyuyorum. Bu şekilde şiddet kullanılmasını kabul edemeyiz. İnsanların kendi hükümetleri tarafından uğradıkları bu şiddete karşıyız" dedi.

EL CEZİRE: 1500 KİŞİ KAYIP
El Cezire'ye göre, ayaklanmanın sürdüğü 5 günden bu yana yüzlerce kişinin ölmesinin yanı sıra 1500 kişi kayıp, 3000 kişi yaralandı.

KADDAFİ TRABLUS'U TERK Mİ ETTİ?
BBC, 42 yıldır ülkeyi yöneten Kaddafi'nin başkent Trablus'u terkettiğini fakat şu an nerede olduğunun belli olmadığını duyurdu.

Gizli bir kaynaktan haberi doğruladığını belirten BBC, haberin Kaddafi ülkeyi terkettikten sonra açıklanacağını bildirdi.

LİBYA KADDAFİ'YE KARŞI BİRLEŞTİ

Libyalı genç bir kadın ise Twitter'dan yayınladığı yazıda, Libyalıların Kaddafi'ye karşı birleştiğini belirtti. Libyalı genç kadın mesajında şöyle devam etti:

"Bu bazılarının başlangıcı olurken diğerlerinin de sonu. Umarım en az kayıpla biter. Trablus'ta insanlar artık gözlerini açıyor ve son günlerde yaşanan vahşete karşı çıkıyor.

Dün akşam dokuzda insanlar sokaklara barikatlar kurmaya başladı ve komşularıyla birlikte nöbet tuttular. Buradan duyabildiğimiz ateş sesleri ve Kaddafi karşıtı sloganlar..."
ADALET BAKANI İSTİFA ETTİ
Libya Adalet Bakanı, “gösterilere karşı aşırı şiddet kullanımı”nı protesto etmek için istifa etti.

Libyalı Karuna gazetesinin internet sitesine göre Adalet Bakanı Mustafa Muhammed Abud El Celeyl’in “eylemcilere karşı aşırı şiddet kullanımını” protesto etmek için istifa ettiğini duyurdu.
haber :etha

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.