Header Ads

Türkiye'nin Eşitsizlik Karnesi, Dördüncü Kez "0"

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Türkiye'nin Temsilde Kadın-Erkek Eşitsizliği Karnesi"nin dördüncüsünü açıkladı.
2011'de de durum değişmedi, "sürdürülebilir eşitsizlik" sağlandı! Türkiye'nin notu, 2011'de de "sıfır"ın üstüne çıkamadı.
Türkiye'de, yerel yönetimlerden parlamentoya, hükümetten kamu kuruluşlarına, meslek odalarından sendikalara ve siyasi partilerin karar alma kurullarına kadar her alanda "geleneksel eşitsizlik" devam etti.
Türkiye'de nüfusun yarısını oluşturan kadınların karar alma mekanizmalarında neredeyse hiç yer almadığını vurgulayan KA.DER Yönetim Kurulu üyeleri, bu tablonun değişmesi ve Türkiye'de kadın haklarının korunabilmesi için siyasette kadın temsilinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Aksi takdirde Türkiye'nin kadına yönelik şiddet, eğitimsizlik, yoksulluk, işsizlik ve ağır bakım hizmetleri altında ezilen kadınların ülkesi olmayı sürdüreceğine dikkat çekti.

"Kadınlar kendi kaderlerini tayin edemiyor"

12 Haziran 2011'de yapılacak genel seçim öncesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadınların erkeklerle eşit temsil edilmesi için "275 Kadın" kampanyası başlatan KA.DER'in Türkiye'ye verdiği karneye göre, kadınların Meclis'te, yerel yönetimlerde, yargıda, siyasi partilerde ve meslek birliklerinde temsil oranları şöyle:
- 2007 Genel Seçimi'nden sonra TBMM'de kadın temsili oranı yüzde 8,87!
- 2009 Yerel Seçimleri'nden sonra kadın belediye başkanı oranı yüzde 0,90!
- 81 ilde bir tane kadın vali yok!
- Yargıtay ve Sayıştay'da kadın üye yok, Danıştay'da "1" tane var!
- TBMM'de temsil edilen partiler arasında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) hiç kadın il başkanı yok, Barış ve Demokrasi Partisi'nde (BDP) 22, Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 2 tane var!
- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN), Memur Sendikaları Konfederasyonu'nda (MEMUR-SEN) yönetim kurullarında kadın yok!
- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun (TESK) yönetim kurullarında kadın yok! (BB)
* KA.DER'in hazırladığı "Türkiye'nin Kadın-Erkek Eşitsizliği Karnesi"nin tam metnini görmek için tıklayın.

haber: bianet

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.